
Nu växter det mat där ute igen! Kirskål till exempel. Här kommer ett recept på thoran, en indisk rätt som kan användas som tillbehör till maten i stället för ris. Ursprungsreceptet hette rucola-thoran, och jag har hittat det i boken Maten från min by – ayurveda för din hälsa av Janesh Vaidya. Men jag använder alltså kirskål. Så här gjorde jag:
Kirskåls-thoran – ingredienser
- ca 2 liter späda kirskålsblad
- gärna några andra gröna blad också, till exempel rucola eller spenat, men det är inte nödvändigt
- två gula lökar
- olja att steka i
- 2 tsk malen gurkmeja
- 2 tsk spiskummin
- 1 dl riven kokos
- salt
- 1 dl russin
Kirskåls-thoran – gör så här
- Skölj kirskålen och hacka den i mindre bitar.
- Skala och hacka löken fint.
- Häll olja i en gryta och stek gurkmeja, spiskummin och lök i ett par minuter. Tillsätt kokos och salt och rör om.
- Lägg i kirskål och russin. Stek och rör om i några minuter.
- Servera som tillbehör i stället för ris till en indisk gryta.
För dig som kan din ayurveda så är den här rätten i sitt originalrecept rekommenderad för pitta, men då var den som sagt gjord på rucola. Jag vet inte hur det förändras när man byter ut rucolan mot kirskål.