Kirskåls-thoran – recept på indiskt tillbehör

Kirskål i skål – och utanför

Nu växter det mat där ute igen! Kirskål till exempel. Här kommer ett recept på thoran, en indisk rätt som kan användas som tillbehör till maten i stället för ris. Ursprungsreceptet hette rucola-thoran, och jag har hittat det i boken Maten från min by – ayurveda för din hälsa av Janesh Vaidya. Men jag använder alltså kirskål. Så här gjorde jag:

Kirskåls-thoran – ingredienser

  • ca 2 liter späda kirskålsblad
  • gärna några andra gröna blad också, till exempel rucola eller spenat, men det är inte nödvändigt
  • två gula lökar
  • olja att steka i
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 dl riven kokos
  • salt
  • 1 dl russin

Kirskåls-thoran – gör så här

  • Skölj kirskålen och hacka den i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken fint.
  • Häll olja i en gryta och stek gurkmeja, spiskummin och lök i ett par minuter. Tillsätt kokos och salt och rör om.
  • Lägg i kirskål och russin. Stek och rör om i några minuter.
  • Servera som tillbehör i stället för ris till en indisk gryta.

För dig som kan din ayurveda så är den här rätten i sitt originalrecept rekommenderad för pitta, men då var den som sagt gjord på rucola. Jag vet inte hur det förändras när man byter ut rucolan mot kirskål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *