Vad behöver du – egentligen?

Vad behöver jag – egentligen? Jag tycker att det är en bra fråga för att växla ner och minska klimatavtryck och utgifter. Vi lever ju i ett konsumtionssamhälle, och när det uppstår ett problem eller ett behov är det inte konstigt om vi tror att konsumtion är lösningen. Då kan det vara en bra idé att tänka ett varv till. Kanske är det egentligen något helt annat jag behöver? Jag ska ge några exempel:

Förmodat behov: Vi måste renovera köket.
Egentligt behov: Vi har inte plats i skåpen för de saker vi använder till vardags.
Lösning: Vi städar och organiserar skåpen så att vi får plats med det som vi använder till vardags.

Förmodat behov: Vi behöver verkligen en resa till solen.
Egentligt behov: Vi behöver en paus och lite ledigt från vardagen.
Lösning: Vi tar ledigt en vecka, bokar av allt, tänder en brasa, lagar god mat, tittar på film och bara slappar.

Förmodat behov: Vi behöver en större bostad.
Egentligt behov: Vi behöver ha färre saker så att vi får plats i vår nuvarande bostad.
Lösning: Vi gör en rensning där vi skänker bort och säljer onödiga saker.

Förmodat behov: Jag behöver köpa en ny tröja.
Egentligt behov: En av mina tröjor har gått sönder och jag behöver något att ha på mig på jobbet.
Lösning: Gå igenom garderoben och se de plagg jag redan äger med nya ögon – kanske kombinera plaggen på ett annat sätt än jag brukar.
Alternativ lösning: Laga hålet i den trasiga tröjan.

Som det mesta i livet är det en process att frigöra sig från konsumtionssamhället. Ett steg att komma vidare i processen kan vara att komma ihåg att ställa frågan Vad behöver jag – egentligen? Vad tror du om det?

Jenny håller i en stor bukett med kålplantor som har gått i blom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This