Sommaren – tid för eftertanke?

Förra sommaren blev jag aldrig klar. Jag blev inte klar med det jag behöver göra med odlingen på våren och försommaren. Och jag blev inte klar med det jag behövde göra i mitt företag. Så jag jobbade på. Med företaget och med odlingen. Hela sommaren. Sju dagars jobbvecka var standard för mig, även om det fanns undantag med några lediga dagar. Ja, alltså, jag ser både odlingen och företagandet vid datorn som jobb – för många är ju odling fritid och avkoppling, men så ser inte jag det. (Fast det är ändå skillnad mellan odlingsjobb och jobb vid datorn; jag skulle aldrig kunna – eller vilja – jobba sju dagar i veckan vid datorn.)

Hur företagare gör med att ta semester på sommaren är så olika. En del ser egenföretagandet som ett sätt att ta hur långt sommarlov de vill. Andra ser det som att de aldrig kan vara lediga. Ytterligare några vill inte ha ledigt. Innan jag blev självhushållare, och när jag främst jobbade med konsultuppdrag, hade jag alltid många veckors semester på sommaren. Jag såg det som en vaccination mot stressigare perioder resten av året: att jag kopplade av ordentligt under lång tid gav mig större motståndskraft mot stress.

Hur självhushållare gör med att ta semester på sommaren är nog också olika. Men bland oss med odling som främsta del i självhushållningen är det nog få som tar långledigt på sommaren. Och självhushållare med anställning tar säkert chansen att lägga ännu mer tid på självhushållningen under sommarsemestern.

Numera är december min semestermånad. På sommaren vill jag inte ha semester från självhushållningen, men jag skulle gärna lägga mindre tid vid datorn än jag gör.

Min plan är att jobba mindre i sommar än förra sommaren. Jag börjar känna mig nästan klar med vårbruket. Och i min plan för juli och augusti är det betydligt färre dagar vid datorn än annars. Jag vill att sommaren ska vara en period med tid för eftertanke och vila men också för att odla utan stress, plocka vilda växter och ta hand om skörden. Och så en och annan dag vid datorn. Det låter väl bra?

Tar du semester på sommaren? Eller drar ner på tempot? Eller kör du på som vanligt? Och framför allt: mår du bra med det alternativ du har valt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This