Sammanfattning av 2023: stress och för mycket jobb

Förra året var verkligen inget bra år för mig. Om jag ska sammanfatta 2023 med ett enda ord så blir det: stress.

De två största anledningarna till stressen:

  1. Jag startade mitt medlemsprogram Ett fritt liv och jobbade alldeles för mycket med det.
  2. Jag tog på mig ett långsiktigt konsultuppdrag fast jag egentligen inte alls hade tid med det.

Jag börjar med medlemsprogrammet Ett fritt liv. Det är så himla kul att jag har ett medlemsprogram nu – och att jag har haft det i snart ett år! Men det är alldeles för mycket jobb. Och eftersom jag fortfarande är i uppbyggnadsfasen tjänar jag så lite pengar på det än så länge att det knappt ens kan räknas som en liten del av en inkomst. Vi kan kalla det kaffepengar.

Medlemsprogrammet är alltså en del av den del av min verksamhet som jag kallar Ett fritt liv, där tanken är att jag ska erbjuda även andra produkter och tjänster än medlemsprogrammet (så fort jag får loss tiden att jobba med det! 🙃). Och eftersom det är en ny del av mitt företag har jag behövt bygga upp den delen från grunden – med en ny mejllista och nya kanaler i sociala medier (eller befintliga kanaler med ny inriktning). Det tar också tid.

Något jag däremot inte riktigt hade räknat med är att det kan kännas rätt slitigt att jobba så mycket med något som jag tjänar så lite pengar på under uppbyggnadsfasen.

Det är bara ett par år sedan som jag insåg att det är skillnad på att vara frilans och på att vara entreprenör. Jag tillhör entreprenörerna, vilket innebär att jag har en massa egna idéer jag vill genomföra och produkter som jag vill sälja. Jag behöver ta rollen som vd i mitt företag (ja, det går att ta den rollen även i ett soloföretag). Jag behöver se till att idéerna och produkterna planeras och genomförs och sedan säljs. Dessutom är jag ju även marknadsavdelning, sociala medier-ansvarig, administratör och allt det andra. Det här är (eller skulle åtminstone behöva vara) mer än ett heltidsjobb. Då blir det enkelt att förstå att tidsekvationen inte går ihop om jag samtidigt ska jobba som konsult i företaget.

Men samtidigt behöver jag dra in pengar i företaget också – annars är det inget företag. Därför tar jag ändå ett och annat konsultuppdrag. I våras dök det upp ett längre uppdrag som verkade riktigt bra. Det var några få timmar i veckan under en stor del av året. Min magkänsla hade rätt: det var verkligen ett bra uppdrag. Men det blev ändå dåligt för mig, eftersom tiden inte gick ihop. Jag höll på att jobba ihjäl mig. Odlingen blev lidande och någon fritid hade jag inte över huvud taget. Inte ett bra år som sagt.

Medlemsprogrammet går som det ska

Medlemsprogrammet rullar på enligt plan ungefär; jag jobbar just nu för fullt med ett insläpp till det. Jag strävar efter att effektivisera och automatisera för att minska tiden jag lägger på medlemsprogrammet. Jag kommer att göra flera insläpp under det kommande året, alltså att jag öppnar anmälan under några dagar och gör en kampanj i samband med det. De insläppen gör att det kommer in nya medlemmar, så att jag steg för steg bygger upp medlemsprogrammet till något som ger en rimlig del av en inkomst. Och förhoppningsvis blir det då även möjligt att anlita hjälp med några av de delar som gör att det är för mycket jobb för mig.

Dessutom har min tanke hela tiden varit att det första året med ett medlemsprogram är det tyngsta och mest tidskrävande, så jag hoppas att det kommande året kommer att bli lättare. När jag skriver det här känns det som att jag bara gnäller på medlemsprogrammet, men det ÄR superkul att ha ett medlemsprogram! Det är verkligen en ny nivå av att själv välja vad jag vill jobba med. Jag vill absolut fortsätta att ha ett medlemsprogram. Jag ska bara skruva på mitt arbetssätt tills jag hittar ett sätt att göra det hållbart för mig i längden.

Årets insikt: jag är stressad

Årets stora insikt för mig under 2023 var den här: jag är stressad. Jag har levt i tron att jag inte är det, för jag känner mig inte stressad i min vanliga vardag. Jag lever ju till stor del det liv som jag vill leva: jobbar hemma, odlar mina grönsaker, är hemma för det mesta och ser det som en stor lyx – och jag behöver i princip aldrig ställa något larm för att vakna någon särskild tid på morgonen.

Men jag är stressad. Inte bara nu, utan jag har varit det mer eller mindre sedan jag gick i sjuan typ. I 35 år alltså.

Jag behövde bli ännu mer stressad för att förstå det här. När jag utsatte mig för så mycket stress som när jag lanserade medlemsprogrammet i våras så blev flera av mina kroppsliga symptom, till exempel höftledsartrosen, sju resor värre. Efter lanseringen sjönk de tillbaka till den vanliga nivån.

Då insåg jag att jag utsätter mig för en massa stress och att det är en del av anledningen till att jag har ett gäng kroppsliga symptom. Vilken bra insikt! Nu är det upp till mig att ta med mig den kunskapen och göra något bra med den.

Jag har många verktyg för vila: meditation, avslappningsövningar, yoga och så vidare. Och jag använder dem också. Men det räcker inte; jag behöver vara ledig också. Jag kan inte jobba jämt och sedan klämma in en meditation eller avslappning. Jag behöver slappa, vila, chilla, hänga i soffan och läsa böcker. Jag behöver ha fritid, inte bara jobb och avslappningsövningar. Jag behöver tid när jag inte följer någon attgöralista.

Du som följer mig vet att jag har pratat i flera år om hur svårt jag har att vila. Och det är förstås en del av problemet. Jag jobbar vidare på det, och tar med mig den här nya insikten i det.

Jag vill också säga att jag tog ett ordentligt omtag, både mentalt och strukturmässigt, runt årsskiftet. December är den tid på året när jag faktiskt lyckas ta ledigt och vila, och det gjorde jag även den här gången. Konsultuppdraget var slut. Jag laddade om och har gjort nya planer för året, som inkluderar hur jag vill jobba och leva framöver. Det blir bra det här!

2023 var året när AI kom in i livet och företaget

Jag vill bara kort nämna hur stort det var när jag började använda Chat GPT, alltså generativ AI, vid årsskiftet 2022/2023. Det kändes lika stort som när jag surfade på internet för första gången. Och jag tycker fortfarande att det är så stort och viktigt. Jag använder det nästan dagligen.

Jag fortsätter att vidareutbilda mig

Tänk om jag hade vetat när jag pluggade på universitetet att jag skulle fortsätta lära mig så mycket framöver. Då trodde jag att det jag lärde mig då var ungefär det som jag skulle fortsätta jobba med framöver. Jag hade pluggat nästan hela livet och var rätt trött på det, och jag hade nog rätt svårt att föreställa mig att jag helt frivilligt skulle fortsätta gå kurser och söka mig till ny kunskap hela tiden. Men det gör jag. Och det är så kul!

Just nu går jag till exempel den fantastiska kursen Självhushållningens inre resa, som hålls av grymma Sam Nygren i regi av Vimmerby folkhögskola.

Det finns många fler aspekter jag skulle kunna lyfta i en sammanfattning och jag brukar även inkludera mål och planer för det kommande året i det här sammanfattande inlägget. Men just nu nöjer jag mig här och hoppas återkomma med andra delar i separata inlägg framöver.

Två solrosor. I bakgrunden träd och en sol som är på väg att gå ner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This