Kallså för att slippa förodlingskaoset

Är det förodlingskaos hemma hos dig? Du vet, det där läget när plantorna invaderar varje kvadratcentimeter av din bostad och du måste äta alla måltider i soffan i flera månader eftersom köksbordet har förvandlats till odlingsyta. Det är lätt hänt så fort man börjar odla lite mer.

Här kommer mitt bästa tips för att undvika förodlingskaoset: kallså! Det betyder att du sår saker utomhus, antingen i ett ouppvärmt växthus eller direkt ute. Du kan till exempel odla i tråg eller krukor på en terrass, eller ställa tråg eller krukor i en genomskinlig låda, så att det blir som ett litet växthus. Om det är kallt hos dig kommer fröerna att ligga och vänta tills det blir varmare, och så gror varje frö när temperaturen är lagom för just det fröet.

Jag gör också något som jag kallar nästan-kallså, som innebär att jag sår inomhus och sedan flyttar ut sådderna till tunnelväxthuset omedelbart när de kommer upp ur jorden. Det gör att fröerna gror betydligt snabbare än när de står ute i kylan redan från början. Och förvånande nog klarar de små plantorna omställningen till kylan bättre än större plantor.

Är du sugen på att kallså? Hoppas att du får mindre kaos i förodlingen! Lycka till!

Jenny Forsberg, som skriver om att kallså i det här inlägget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This