Bokmässeguiden – vad vill du göra på bokmässan?

Årets bokmässa är över, och det var precis så roligt, intressant, härligt och påfrestande som jag mindes det. Det roliga med bokmässan är att man kan besöka den med så många olika syften. Här kommer den ultimata bokmässeguiden, indelad i olika avsnitt beroende på vilket syfte du har med att åka till bokmässan.

Nätverka

Du har koll på vilka i ditt nätverk som kommer att vara på mässan. Du har gjort ett schema över intressanta författare som kommer att prata på mässan och går fram till dem och presenterar dig i samband med deras framträdanden. På eftermiddagarna går du på montermingel och på kvällar och nätter hänger du på Park och pratar med så många du hinner.

 • Tips 1: använd sociala medier, både för att träffa nya människor och för att stämma träff med folk ur ditt nätverk. Fråga i förväg vem som vill bjuda dig på mingel och under mässan vem som vill luncha eller fika.
 • Tips 2: Lär känna vänners vänner och bekantas bekanta. Om det känns obekvämt att ta kontakt med okända människor så börja i ditt befintliga nätverk och se till att dina vänner presenterar dig för sina vänner. På så sätt kan ditt nätverk växa som ringar på vattnet.

Marknadsföra din bok eller ditt förlag

Du är författare eller förläggare och har en monter som du står i om dagarna. Du hinner inte se något annat på mässan utom din egen monter. Du hinner knappt gå på toaletten. På kvällarna slumrar du  framför teven med fötterna högt.

 • Tips 1: Se till att vara tillräckligt många i montern så att var och en får lite tid till att gå runt på mässan också – och till att sitta ner och äta lunch.
 • Tips 2: Studera vad som händer i andra montrar och fundera på hur du kan utveckla din monter till nästa år. Vem har den perfekt möblerade montern? Vem har det mest genomtänkta monterprogrammet? Vem sticker ut på ett roligt eller intressant sätt? Hur kan du omvandla det någon annan gör i en monter till ett bra koncept för din monter nästa år?

Utbilda dig

Bokmässan är ett utmärkt tillfälle för fortbildning och personlig utveckling. Självklart har du köpt seminariekort för alla fyra dagarna. Du har också studerat seminarieprogrammet noggrant i förväg och prickat för allt du ska gå på. På kvällarna går du och lägger dig tidigt för att orka vara på plats på morgonens första seminarium.

 • Tips 1: Glöm inte bort att det kan finnas intressanta programpunkter i montrarna också, inte bara i seminariesalarna.
 • Tips 2: Var inte rädd för att stanna till spontant vid någon scen som verkar intressant. Det är okej att avvika från schemat.

Shoppa

Du som vill shoppa har förstås alla möjligheter att fylla bokhyllan med böcker under mässan. Du har spanat in ett antal signeringar som du inte får missa och vilka förlag som säljer de billigaste böckerna. Självklart har du gjort en lång shoppinglista i förväg, men du köper ändå minst lika mycket som inte står på listan – och det är ju så bra att kunna handla julklapparna redan nu.

 • Tips 1: Se till att vara kvar på mässan på söndagen. Då rear många ut sina böcker för att slippa ta med dem hem.
 • Tips 2: Har du möjlighet så ta bilen till mässan, så att du slipper släpa hem böckerna på kollektiva färdmedel.

Mingla och festa

Du är på mässan tillsammans med några kompisar och ni tar ett glas vin redan till lunchen. Du har koll på i vilka montrar det är mingel i slutet av mässdagarna och vem som har svitfest. Du äter middag på McDonalds för att kunna göra av med mer pengar i baren. Och självklart är det du som stänger baren på Park framåt nattkröken.

 • Tips 1: Bo på Park, så att du har krypavstånd hem.
 • Tips 2: Drick mycket vatten, både på dagtid och kvällstid. Det är varmt på mässan.

Spana kändisar

Du har studerat mässprogrammet och bestämt vilka signeringar och framträdanden du vill se. Du glider runt på mässgolvet om dagarna för att se så många kändisar som möjligt. På kvällarna står du nära ingången till Park-baren för att ha koll på vilka kändisar som kommer in.

 • Tips 1: Baren på Park är ett måste på kvällarna – den har mycket hög kändistäthet.
 • Tips 2: Spana in några okända författare också – kanske är de framtidens kändisar.

Vad vill du göra på bokmässan?

Du kan säkert komma på fler syften än de här. Mitt huvudsyfte med att åka till bokmässan i år var nog ändå nätverkandet. Jag träffade människor som jag är Facebook-vän med men inte hade träffat i verkligheten tidigare. Jag umgicks med författare som jag känner, och via dem lärde jag känna andra författare. Dessutom var jag förstås där för att marknadsföra mina böcker, framför allt Den snälla företagaren – jag pratade om den i bland annat TUK Förlags monter. Och så passade jag på att marknadsföra Blogga, tvittra och fejsbucka också, mest genom att helt enkelt prata om den med alla jag träffade. Till viss del var det utbildning också. Den biten önskar jag att jag hade haft mer tid till. Man kan verkligen lära sig mycket om man går på seminarier – och det är faktiskt inget måste att köpa det dyra seminariekortet. Det händer mycket på monterseminarierna också, och på söndagen är seminarierna gratis så då kan man passa på.

Vilket var ditt syfte med att gå på bokmässan om du var där? Vilket syfte skulle du ha om du åkte till mässan nästa år?

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This