Test: Ska jag ge ut min bok på egen hand?

Vill du veta om du ska ge ut din bok på egen hand? Här får du ett test som kan hjälpa dig att svara på den frågan. Svara på frågorna nedan. Ju fler ja-svar, desto mer som talar för att du ska bli egenutgivare.

  1. Har du skrivit ett manus som du själv tror på?
  2. Tycker du att de traditionella förlagen inte nödvändigtvis behöver ha ensamrätt på att bestämma vem som ska få bli utgiven?
  3. Gillar du att ta saker i egna händer snarare än att vänta på att någon annan ska ordna upp situationen?
  4. Har du möjlighet att själv investera i utgivningen? (Jag känner till egenutgivare som har gett ut sin bok för nästan inga pengar alls, men om du har möjlighet att anlita proffs, till exempel redaktör, formgivare och korrekturläsare, och att investera pengar i att marknadsföra boken ökar dina chanser att bli en framgångsrik egenutgivare.)
  5. Vill du själv ha kontroll över alla steg i bokutgivningsprocessen – från språkliga formuleringar och hur omslaget ska se ut till hur boken ska marknadsföras?
  6. Vill du att bokens vinst ska gå till dig i stället för till ett förlag som ger dig procent?
  7. Vill du kunna prova nya sätt att sälja och marknadsföra din bok utan att vara beroende av att ett förlag ska godkänna dem?
  8. Är du beredd att lära dig allt om bokutgivning? Eller har du kanske pengar att anlita någon som tar hand om hela processen åt dig?
  9. Vill du bidra till att få bort den negativa stämpeln som egenutgivning tidigare hade, genom att ge ut en professionellt producerad bok?
  10. Är du beredd att lägga tid, idéer och energi (och gärna även pengar som sagt) på att sälja och marknadsföra din bok?

Om du bestämmer dig för – eller för den delen bara om du funderar på – att ge ut din bok på egen hand föreslår jag att du går med i föreningen Egenutgivarna, som jag är med i. Där kan du träffa (virtuellt eller på Facebook) andra egenutgivare och få tips om allt som handlar om att skriva, ge ut, sälja och marknadsföra böcker.

Själv svarar jag ja på nästan alla frågor i testet. Pengabiten, fråga 4 alltså, är lite tveksam – det är ingen hemlighet att det är ett lågbudgetprojekt att ge ut Akrobaten (jag återkommer med siffror sedan, när allt är klart). Och mitt svar på fråga 8, om jag vill lära mig allt om bokutgivning, var nog egentligen nej. Men jag gjorde det ändå eftersom det var en nödvändighet, och nu när jag (förhoppningsvis) snart är färdig med bokutgivningen så är jag mycket nöjd med att jag gjorde det.

Vad finns det mer för anledningar till att ge ut sin bok på egen hand? Och vad finns det för anledningar att låta bli?

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This