Hur kan jag öka produktionstakten?

Jag funderar ibland på om det går att vara egenutgivande författare på bara en dag i veckan om man vill ha en vettig produktionstakt. När Akrobaten väl kommer ut kommer jag att ha arbetat med den i tio år. Och då har jag det mesta av sälj- och marknadsföringsjobbet kvar. Det är inte hela historien förstås. Den blev försenad med flera år för att den snurrade runt hos förlagen i flera omgångar. Och dessutom har jag kommit ut med tre fackböcker under tiden.

Men även om man räknar med fackböckerna har jag en för långsam utgivningstakt; fyra böcker på tio år. Jag skulle vilja ge ut en bok om året, men det känns helt omöjligt som det ser ut just nu.

Frågan är hur jag kan snabba upp bokproducerandet. Jag pratade med ett par författare om det här häromveckan. Jag nämnde att det tog ett år för mig att redigera Akrobaten från det att jag tog tag i den igen när jag hade bestämt mig för att ge ut den på egen hand. De tipsade om att när det är dags att starta redigeringen så kan man först på egen hand bara redigera igenom manuset helt snabbt, och lämna kvar det mesta till nästa omgång, när en redaktör eller författarcoach går igenom boken. Först efter redaktörens genomgång går man igenom manuset ordentligt med alla detaljer. Hittills har jag tänkt tvärtom: om jag redigerar manuset så bra jag kan på egen hand själv först så kan redaktören hjälpa mig att lyfta manuset så mycket hen bara kan sedan, utan att behöva fokusera på allt det där som jag skulle kunna fixa på egen hand. Det borde bli bättre så, men det tar ju längre tid. Och kanske blir det inte så mycket bättre att det motiverar den extra tiden.

Jag arbetar ständigt på att förbättra min skrivprocess, och för att göra det måste jag förstås prova mig fram. Kanske är det här något som jag ska prova nästa gång. Vad tror du – låter det som en bra idé? Har du några andra tips om hur jag kan öka min produktionstakt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *