Schnitzerkost – nyttig gröt som går att förbereda

Som den minnesgoda bloggläsare du är har du förstås koll på att det bjuds på mat här på bloggen ibland sedan jag tog ner min rawfoodblogg i somras. Nu insåg jag precis att mitt recept på schnitzerkost inte ligger uppe någonstans just nu, och så kan vi ju inte ha det!

Schnizterkost – vad är det?

Schnitzerkost, vad i hela fridens namn är nu det för konstigt? Jo det är en raw gröt som kan varieras i det oändliga. Grunden är att man först blötlägger olika sädesslag eller baljväxter och sedan blandar det med alla möjliga goa grejer. Det går bra att göra den på till exempel bovete, råg eller mungbönor.

Schnitzerkost – recept

Jag gör min schnitzerkost på hel havre, eller nakenhavre som den också kan kallas, alltså de hela runda grynen som ser ut som när de växer ute på fälten. Jag lägger havren i blöt i en burk med dubbla mängden vatten i ett dygn i skafferiet. Sedan häller jag bort vattnet, sköljer havren och låter den stå i burken ytterligare ett eller kanske ett par dygn, fortfarande i rumstemperatur. Jag sköljer havren morgon och kväll.

När havren har stått ett par dagar är det dags för nästa steg. Jag brukar göra två varianter på den här gröten. I den första varianten blandar jag havren med allt möjligt gott: russin, kanske någon annan torkad frukt, riven kokos, hackad mandel, pressad ingefära, pressad citron, kardemumma, kanel, vaniljpulver. När jag sedan äter den får den sällskap av färska bär eller kanske rivet äpple och mer kanel.

Äppelringarna passar bra i schnitzerkosten – det kör vi på!

I den andra varianten kör jag hela blandningen ovan i matberedare tillsammans med ett par matskedar kakao per portion, en matsked honung och lite vatten för att få bra konsistens. Honungen är till för att det behövs extra sötma när den bittra kakaon kommer in i bilden. Chokladgröten gillar jag allra bäst att äta med färska blåbär. Är fortfarande lite ledsen över att alla skogens blåbär torkade bort i somras.

När jag gör schnitzerkost så fyller jag en stor glasburk och ställer i kylen. Då har jag frukost i 4–5 dagar. Bra för dig som har bråttom på morgonen – bara att ta fram och äta direkt. Eller förbered den i en matlåda och ät frukosten på vägen. Eller ät den som lunch mitt på dagen för all del; jag är inte så knusslig med vad man äter vid vilka tider på dygnet. Själv brukar jag ofta komplettera gröten med en smoothie av något slag om jag är hemma och inte ska iväg någonstans.

Jag är lite av en periodare när det kommer till schnitzerkost. Just nu har jag en halvfull burk i kylen som jag gjorde häromdagen, men innan dess hade jag inte ätit det på flera månader. Men gott är det, och fint med fibrer för magen att jobba med.

Skriv bättre texter med en onlinekurs

Skriver du i jobbet? Vill du bli bättre på det? I onlinekursen Skriv tydliga texter får du verktygen för att skriva professionella texter på svenska. Du startar när du vill och lär dig i ditt eget tempo. Kursledare är Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska på Klartext.
Läs mer och anmäl dig till kursen

4 tankar kring ”Schnitzerkost – nyttig gröt som går att förbereda

  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Hej! Nej, jag kokar den inte – tanken är att det ska vara rawfood. Lycka till! :-)

   Svara
 1. Gittan Nilsdotter

  Hej
  Blandar du i ‘ godsakerna’ efter blötläggningen å när den stått några dygn( vilket jag redan gjort) eller ska det gå med från början?

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Jag blandar havren med allt det andra efter blötläggningen och efter att den har stått ett par dagar. :-)

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *