Avsätt tid i kalendern först när du fått besked

En variant av det här inlägget la jag upp i alla språkkonsulters slutna Facebookgrupp i somras eller så. Senare slog det mig att det kan komma till nytta för fler om jag lägger det här också.

Är du frilansare? Har du en massa förfrågningar och kostnadsförslag och potentiella kunder som hänger i luften och inte har bestämt sig för om de ska anlita dig eller inte?

Då har jag ett tips. Frågan som jag får från kunder brukar se ut typ så här: “Hej, kan du hjälpa oss med det här, vad kostar det och när kan du göra det?” Om det är ett uppdrag som jag har möjlighet att ta på mig så ger jag ett prisförslag och så säger jag “Som det ser ut just nu så har jag tid för det här om två veckor, det vill säga om jag får texten [datumet x, tidpunkt bla bla bla] så kan du få tillbaka den [datumet y, tidpunkt bla bla bla]. Säg till om du vill att jag avsätter tid för det här i min kalender.”

Tricket här är alltså att inte avsätta tid i kalendern, utan att bara tala om att jag kan avsätta tid för det här så fort jag får ett slutgiltigt besked. Så länge jag inte har fått beskedet så finns uppdraget inte. Jag går inte och väntar på något besked utan betraktar tiden som obokad. Om det dyker upp en ny förfrågan för samma tidpunkt och den personen är beredd att boka in jobbet, så bokar jag in det istället, och om den första kunden då hör av sig senare så får hen beskedet att den veckan nu har blivit fullbokad, men att det finns tid i veckan efter.

Min uppfattning är att folk är rätt usla på att lämna besked, och det här är ett sätt att hantera det. Det fungerar inte om du har en kund som vill att du lämnar en offert med en bindande tidsplan, men åtminstone hos mig så är de flesta förfrågningar betydligt mindre formella än så.

Det här kanske alla andra gör automatiskt redan från början, men jag höll på i många år och hade eventuella uppdrag i kalendern, där jag gick och väntade på besked och inte kunde planera min tid, och när det sedan dök upp något annat så fick jag problem för att jag inte hade fått besked. Gör inte så :-)

2 tankar kring ”Avsätt tid i kalendern först när du fått besked

 1. Eva Heljesten

  Det är en bra princip.
  Ett annat no-no är att (i min bransch har man ofta snabba puckar) acceptera ett jobb i tron att det finns startfärdigt nu och man har en tidslucka då det kan hinnas med, och att man får jobbet MEN inte får filerna förrän den där luckan har krympt till ett intet och man sedan får idiotjobba med både nästa jobb och det försenade parallellt. Inte heller att rekommendera.

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Ja, en klassiker! Där gäller det att kommunicera tydligt: “Jag kan leverera [tidpunkt + datum] under förutsättning att jag kan påbörja arbetet [tidpunkt + datum]. Om det blir försenat behöver jag få återkomma med en ny leveranstid/återkomma med ett nytt besked om jag kan ta på mig uppdraget eller inte.” En del saker lär man sig. Andra misstag måste man tydligen upprepa igen och igen ;-)

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *