Jag gillar att förbereda en burk nötbollar att ha i kylen som mellanmål. De funkar både när jag jobbar hemma och att ha med när jag är på språng. Jag kombinerar gärna med ett par morötter eller frukter för att få ett mättande mellis.
Här kommer recept på inte mindre än tre sorters bollar. I mitt huvud heter de alltid nötbollar, oavsett om de faktiskt innehåller några nötter. Raw food-bollar kanske är en bättre benämning.
Pepparkaksbollar
20–25 st
Pepparkaksbollarna gör jag genom att köra följande ingredienser i matberedaren:
- 4 dl sötmandel
- 8 dadlar
- 4 tsk kanel
- 4 tsk kardemumma
- en nypa mald nejlika
- en rejäl bit färsk ingefära hackad i bitar
- 2 msk honung
- 2 msk kallpressad kokosolja
- en nypa salt
Börja med mandeln och kör matberedaren tills den är ordentligt finfördelad. Blanda därefter i resten av ingredienserna. Kokosoljan får gärna vara mjuk på gränsen till flytande. Om den är kall och hård, så ställ den i närheten av en värmekälla innan du använder den – eller i solen om den råkar titta in i köket. Rulla till bollar.
Citron- och lakritsbollar
ca 25 st
- 5 dl sötmandel
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 8 dadlar
- 2 msk honung
- saften av en halv citron
- lakritspulver
Kör mandeln i matberedaren tills den är ordentligt finfördelad. Fortsätt att köra matberedaren medan du häller i resten av ingredienserna utom lakritspulvret. Rulla till bollar. Rulla bollarna i lakritspulvret.
Lakritspulver är egentligen fusk – det är inte raw food. Om du vill göra lakritsbollar som är hundra procent raw kan du använda lakritsrotspulver, som är mald lakritsrot. Du kan också mala stjärnanis till ett pulver, till exempel med en mortel, och använda det för att få lakritssmak.
Choklad- och kokosbollar
ca 25 st
Det här receptet kommer ur Erica Palmcrantz Aziz bok Mitt nya raw food-kök. Hon kallar dem bjudbollar, eftersom de inte innehåller några nötter och därför går att bjuda på även i sammanhang där någon kan vara allergisk mot nötter.
- 3 dl solroskärnor
- 1 dl riven kokos
- 1 dl rå kakao
- 1 msk kokosolja
- 2 msk honung
- 1 dl russin
- 0,5 dl kakaonibs
- en nypa salt
Jag hade även i en skvätt pressad citron. Det står i receptet att russinen ska vara blötlagda, men jag är aldrig så välplanerad att jag har blötlagt saker i förväg. Men det gick bra ändå. Enligt receptet i boken ska man även ha i 15 droppar pepparmyntaolja, men det hoppar jag oftast över eftersom mintchoklad inte riktigt är min grej.
Innan jag gjorde de här bollarna hade jag av någon anledning fått för mig att det inte skulle vara lika gott med bollar på solroskärnor som med dem jag gör på mandel. Men det var fel!