Passiva besparingar – en typ av passiv inkomst

Jag upptäckte nyligen podcasten Fri helt enkelt (nej, jag vet, jag har inte tid att lyssna på fler poddar, men den här bara måste jag lyssna på ;-) ) Den leds av Klara Joelsson, med Oskar Lindberg som ständig bisittare. (Oskar var tidigare känd som Fantastiska Farbror Fri och numera som en av de två författarna till boken Ut ur ekorrhjulet – så blir du också ekonomiskt fri.)

I denna podd lärde jag mig igår uttrycket passiva besparingar. Jag brukar prata om det som att ha så låga fasta kostnader som möjligt, men det är inte dumt att ha ett eget uttryck för det. Passiva besparingar är inte en inkomst i sig; på så sätt är rubriken till det här inlägget lite missvisande. Det är snarare ett sätt att minska sina utgifter. Utgifternas motsvarighet till passiva inkomster kan man säga.

I podden nämns som ett exempel på en passiv besparing att bestämma sig för att inte ha några streamingtjänster. Det är ett beslut som man fattar en gång, och sedan behöver man inte göra något mer, utan besparingen bara rullar på. Motsatsen, en aktiv besparing, kan till exempel vara att varje vecka sitta och jämföra de olika reklambladen från sina lokala matbutiker och sedan handla varje livsmedel där det är billigast just den veckan. Det är ett aktivt arbete som man behöver göra varje vecka.

Ett tydligt exempel på en passiv besparing som jag gör är att jag har en regel om att inte ha några rullande prenumerationstjänster. Det är en regel som jag ständigt bryter mot, men då har jag en tydlig anledning till det. Anledningen handlar ofta om hälsa, klimat eller att det är en tjänst jag behöver för att få inkomster, till exempel att jag genom min firma prenumererar på programvaran som jag använder för mina onlinekurser. Men det finns en grundregel där, som gör att jag alltid funderar både en och tio gånger innan jag börjar prenumerera på något. Och det är gott så.

Ett annat exempel på en passiv besparing är att vi nyligen har satt upp solceller på taket till vårt hus. Det kommer ju att leda till sänkta elkostnader i många år framöver – samtidigt som det krävde att vi gjorde en stor investering för att besparingen skulle starta. Lite som med de flesta passiva inkomster alltså.

Vilket är ditt bästa tips på passiva besparingar?

Jenny Forsberg i regnjacka på höstig skogsväg

7 tankar kring ”Passiva besparingar – en typ av passiv inkomst

 1. Kristina

  Jag avskyr prenumerationer. Jag har rätt många på just programvaror. Jag föredrog när man köpte sig en licens på Microsoft Office, fick en skiva och sedan kunde man använda den lika länge som datorn. Nu ska jag betala varje månad – det blir en förmögenhet på några år.

  Bästa spartipset är väl att skippa gymkort och skaffa lånekort. Att träna är viktigt men de gamla hederliga sit-ups och armhävningar kommer man långt med.

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Det är så himla surt när man inte kommer undan prenumerationer trots att man verkligen försöker :-/ Att skaffa lånekort är ett bra tips på så många plan!

   Svara
 2. Nathalie

  Även gratisprenumerationer kan generera utgifter! Jag tänker nu på nyhetsbrev från olika företag som vill locka en att köpa deras varor. Genom att inte tacka ja till sådana nyhetsbrev undviker man alltså risken för onödiga utgifter :-) … Fast det kanske inte kvalar in på din definition av passiva besparingar, om besparingen inte är mätbar?

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Aha, smart tänkt! Det kanske inte är en passiv besparing i sig men ett sätt att liksom vaccinera sig mot kommande utgifter :-)

   Svara
 3. Pingback: Passiv inkomst: bygg en plattform | Jennys författarblogg

 4. Pingback: Passiv inkomst: ofta investeringar och MLM | jennyforsberg.nu

 5. Pingback: Mina passiva inkomster 2019 | jennyforsberg.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *