Raw chokladtryffel

Nämen titta, jag hittade ett recept på chokladtryffel som har blivit liggande utan att jag har publicerat det. Så kan vi ju inte ha det. Någon bild hade jag däremot inte så det får gå bra ändå, ha ha :-)

Så här kan du göra raw food-chokladtryfflar: Blanda lika delar kokosolja, rå kakao och agavesirap. Kokosoljan behöver vara smält, eller åtminstone mjuk. Om du vill att chokladtryffeln ska vara raw ska du inte hetta upp oljan över 42 grader; du kan till exempel använda ett vattenbad för att smälta den försiktigt. Om du har tillgång till en solig plats kan du ställa kokosoljan i en skål i solen en stund. Något som jag brukar göra ibland är att jag lägger upp oljan i en skål som jag ställer på spisen – alltså inte på plattan utan bredvid – i samband med att jag använder spisen till något annat. Då brukar den smälta och så går det att röra ihop alltihop.

Tryffeln går förstås att smaksätta med vad som helst. Några förslag: vaniljpulver (alltså inte vaniljsocker och definitivt inte vanillinsocker), kanel, ingefära, chili, lakrits. Det går också bra att ha i nötter, riven kokos eller något annat smaskigt.

Sedan behöver smeten stelna igen i kylen. Om den inte är för rinnig kan du göra kluttar på ett fat. Annars behöver du någon typ av form. En espressokopp kanske? Eller låt smeten halvstelna i kylen och rulla sedan bollar av den. Någon gång har jag skopat upp den halvstelnade smeten med några små skedar, och sedan tar man helt enkelt fram en sked ur kylen när man vill äta den.

Ta fram tryffeln ur kylen en stund innan du vill äta den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *