Gör eget hemgjort bokashiströ

Två glasburkar med olika sorters hemgjort eget bokashiströ.

I somras gjorde jag två varianter av eget bokashiströ – ett på kaffesump och ett på sågspån. Jag gjorde dem på köpta EM-bakterier, så det är inte helt och hållet självhushållning, men en bit på väg ändå.

Gör eget hemgjort bokashiströ – recept

Hemgjort bokashiströ, ingredienser:

 • 1 liter kaffesump eller sågspån
 • 1 dl vatten
 • 1 ml (ett kryddmått) EM-1 (bakterierna alltså)
 • 1 ml (ett kryddmått) melass

Jag dubblade mängden vatten, bakterier och melass när jag gjorde strö på kaffesump – helt enkelt för att det kändes så torrt. Men jag tror att det går utmärkt att faktiskt följa det här receptet också.

Jag köpte rårörsockermelass och EM-bakterier hos bokashi.se (ingen spons). Som du förstår av ingredienslistan går det åt yttepyttelite, så du kan köpa minsta förpackningarna om du inte behöver dem till något annat. Jag köpte lite större, eftersom jag ville testa att göra fermenterat nässelvatten också.

Eget bokashiströ – gör så här

Så här gjorde jag:

 1. Samla in en liter sågspån eller kaffesump. Sprid ut på en bricka och låt det torka. Jag har låtit det ligga i en vecka, men det kan nog vara klart snabbare än så. Det går även att använda till exempel vetekli som strö.
 2. Jag tänker mig att det blir bättre om det inte är klumpar i ströet, så jag har smetat ut det med en sked efter ett par dagar så att det blir slätt (det gäller särskilt kaffet, som kan bli ganska klumpigt). Sedan har jag gjort likadant en gång till om det är klumpar kvar i samband med att jag ska blanda ihop allt.
 3. Ljumma vattnet till cirka 35 grader. Blanda med EM-bakterierna och melassen och blanda till sist ihop allt med ströet. Rör om ordentligt. Lägg i en lufttät behållare. Jag har använt en enliters plasthink som det har varit turkisk yoghurt i, men en glasburk borde också gå bra.
 4. Låt stå i minst 4 veckor.
 5. Sedan är det bara att använda. Jag har hört att man kan låta det torka igen, men det har jag inte gjort. Bakterierna gör att det inte blir dåligt. Jag har börjat använda ströet direkt. Om man vill kunna lagra det under lång tid kan jag tänka mig att det får längre hållbarhet om det är torkat.

För mig har både ströet på kaffesump och det på sågspån fungerat bra. Jag kommer att göra mitt bokashiströ på kaffesump i fortsättningen. Helt enkelt för att det är lättast för mig. Maken dricker några muggar kaffe varje dag, så kaffesump är något som automatiskt finns i köket utan att jag behöver gå ut och samla ihop det eller göra något annat än att lägga det på tork.

Nästa steg är att göra mina egna bakterier, så att jag kan bli självförsörjande på bokashiströ på riktigt. Jag vet dock inte hur jag ska göra det. Kan jag använda mjölksyrabakterier från något annat som jag ändå gör, som kombucha eller fermenterade grönsaker? Eller behöver jag starta en ny syrning separat? Det här behöver jag ta reda på; jag skriver upp det på attgöralistan på en gång. Vet du hur man kan göra egna bakterier till sin bokashi? Berätta gärna i en kommentar.

4 kommentarer

 1. Hej jag testade ditt recept med vetekli men det möglade tyvärr…. kanske skulle jag öppnar och torkat efter halva tiden…?

  1. Aj då. Jag har själv inte provat att använda vetekli, men det borde inte vara någon skillnad mot de andra ströerna. Ja, kanske kan du prova att öppna och torka det. Oavsett så är mitt tips att bara försöka igen – min erfarenhet är att det ibland blir fel när man ska mjölksyra något, och då är det bara att slänga och göra en ny sats. Förr eller senare blir det rätt :-)

 2. Hej Jenny!
  Jag gör som all annan jäskultur. Spar de stammarna som är alerta och använder dem nästa gång det är dags att baka eller göra yoghurt. Dvs jag häller lakvattnet som jag får i mitt bukashikärl i sågspånet och matar dem med socker i anaeroba (syrefria) miljöer. Odlingen tycks fungera, men jag är en så länge bara i början av min självhushållsodling.

  1. Hej Else-Marie! Tack för att du berättar – det låter bra! På sistone har jag fastnat för att jag helt enkelt häller lakvatten rakt ner i hinken igen, fast från en annan hink än den pågående. Alltså utan att ta vägen via något strö. Hittills har jag dock alltid kompletterat med mitt hemgjorda strö på kaffesump med EM-bakterier minst en gång längst ner och längst upp i hinken. Kanske är det dags att våga göra en hel hink utan något tillskott av ströet och se om det kan funka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This