Mina passiva inkomster 2020

Passiva inkomster 2020 – dags för en summering. Så här ser mina passiva inkomster ut för 2020:

Cirkeldiagram över Jenny Forsbergs passiva inkomster 2020. Den största tårtbiten är onlinekursen Skriv tydliga texter.
Mina passiva inkomster 2020

Jenny Forsbergs passiva inkomster år 2020

Som du ser i diagrammet är onlinekurser min främsta källa till passiva inkomster, och då särskilt min kurs Skriv tydliga texter, som är en kurs för den som skriver texter i jobbet och vill bli bättre på det.

Onlinekurserna i diagrammet är helt automatiserade, det vill säga jag har tagit fram dem i förväg och jag är inte inblandad under tiden som en kursdeltagare går kursen. Det är det som gör dem till passiv inkomst. Det behövs ingen handpåläggning från mig för att kurserna ska ge inkomster. Även köpprocessen är automatiserad, det vill säga jag behöver inte göra något för att ta betalt för kurserna, utan kursdeltagaren klickar på en köpknapp, betalar kursen med kort och blir insläppt i kursen. Och jag får ett kvitto på mejl som jag kan använda i min bokföring.

Jag har även en version av onlinekursen Skriv tydliga texter där det ingår återkoppling från mig, men den är inte inräknad här, eftersom den inkomsten inte är passiv utan kräver att jag lägger ner tid för att läsa kursdeltagarens texter och ge återkoppling.

“Hittelön på uppdrag” innebär att jag har en deal med några andra frilansare om att jag skickar vidare uppdrag som jag inte kan eller vill göra till dem. Och så tar jag en hittelön på det, eftersom det var min marknadsföring som ledde till att jag fick in uppdraget.

Jag har utgifter kopplade till de passiva inkomsterna

En utgift som är direkt kopplad till mina passiva inkomster är verktyget Simplero, som jag använder för mina onlinekurser. För det betalar jag ungefär 15 000 kronor per år. Det är en utgift som jag inte skulle ha om jag inte hade onlinekurserna. Därför behöver jag dra av den från summan för de passiva inkomsterna.

Mina passiva inkomster har ökat

Mina passiva inkomster har ökat det senaste året. Eller rättare sagt, de är tillbaka på samma nivå som 2017 och 2018, men har ökat från 2019, som var ett dåligt passiv inkomst-år för mig.

När jag summerade 2019 sa jag att jag hade en månadslön i passiv inkomst. En månadslön om året alltså. En tolftedel av en årslön. Men efter avdraget för Simplero blev det inte en månadslön kvar.

När jag summerar 2020 har jag en månadslön i passiv inkomst efter att ha dragit av kostnaden för Simplero. Och den här gången är det dessutom en månadslön som jag nog skulle vara nöjd med om jag var anställd. Yay! En klar förbättring. (Ja, jag är medvetet luddig och avstår från att nämna belopp, fast jag egentligen skulle vilja vara explicit med det. Pga orsaker, som det brukar heta.)

Passiva inkomster från böcker är på samma nivå

Mina passiva inkomster från böcker är på ungefär samma nivå som förra året. Eller snäppet högre faktiskt, men det är för att jag det här året fick royalty för en bok som inte gav något förra året eftersom redan jag hade fått de pengarna i förskott. (Royalty är pengarna du får om du har skrivit en bok som är utgivet av ett förlag, i form av en viss procent av försäljningspriset för varje bok. Det är det som är författarens lön.)

Eftersom jag inte skriver några nya böcker just nu är mina inkomster från böcker på en fortsatt låg nivå. Jag har slutat skriva romaner, men jag hoppas att jag kommer att skriva fler fackböcker framöver, så att jag kan fortsätta ha passiva inkomster även från böcker.

Med lägre utgifter räcker de passiva inkomsterna längre

Under 2020 har jag jobbat hårt med att minska mina utgifter för att kunna leva på mindre pengar, till exempel genom att odla en stor del av vår mat. (Instagram är det bästa stället att följa mig om du vill veta mer om vad jag gör med odling och självhushållning.) Livet blir så mycket enklare om man behärskar konsten att leva på lite pengar.

Eftersom jag inte längre kan flyga på grund av den pågående klimatkrisen har jag dessutom inte längre några extra utgifter på vintern för att resa till och bo i mitt vintertillhåll. Allt det här sammantaget gör att jag absolut kan leva i två månader på de passiva inkomster jag har dragit in under 2020. Just nu under pandemin, när jag knappt har några utgifter för vare sig transporter eller nöjen skulle jag nog kunna hanka mig fram i tre månader på de här pengarna. Men vi säger två. Det betyder att jag har en sjättedel, eller 17 procent, av de inkomster jag behöver i form av passiva inkomster. Inte dumt alls ändå. Och då har jag ändå inte räknat med investeringar.

Mina passiva inkomster i form av investeringar

Förutom de passiva inkomster som är med i diagrammet ovan har jag även avkastning från investeringar. Jag vet aldrig hur jag ska räkna dem, eftersom jag inte har tagit hem vinsten. Pengarna är alltså fortfarande investerade och kan när som helst sjunka i värde. Och utdelningsaktier har jag nästan inga alls, så det ger inte heller något att räkna med utdelningar i mitt diagram ovan.

Jag kan i alla fall berätta att om jag tittar in på översikten på mina konton på Avanza så säger den att jag har gjort en vinst på 51,68 procent 2020. Det är ju hur bra som helst! Hur gick det till? Jag som grämde mig över att jag missade att köpa i coronadippen i våras. Alltså, börsen gjorde en rejäl dipp i mars, när det blev uppenbart att pandemisituationen var på allvar. Jag köpte ingenting då, eftersom jag var helt – alltså verkligen helt – säker på att börsen skulle gå ner mer. När det vände upp var jag fortfarande säker på att det bara var tillfälligt, och att det skulle komma en ny dipp. Och då skulle jag köpa. Men det gjorde det inte. Ändå lyckades jag tydligen få mina pengar att växa med över 50 procent! Som tur var hade jag inte så mycket pengar att handla för vid tidpunkten för dippen, så jag hade knappast tjänat storkovan ändå. Men det hade känts bra att ha gjort rätt :-)

En del av mina pengar, alltså inräknade i de femtioen procenten, har jag på ett konto som jag kallar miljöportföljen. Där har jag aktier i förnybara bränslen och andra företag som jag bedömer gör bra grejer för klimatet. Den portföljen har gått upp med 59,37 procent under året. Ännu bättre avkastning där alltså. Överlag tycker jag mig höra från många nu att hållbara investeringar går bättre än andra investeringar. Heja!

Jag har inte räknat med solelsproduktion

Vi lät sätta upp solceller på vårt hus i samband med att vi flyttade. Det gör att vi producerar el, åtminstone halva året, vilket ju också kan ses som en passiv inkomst. Jag väljer att inte räkna med det i min uträkning av passiva inkomster. Dels ser jag det snarare som en minskning av utgifterna än som en inkomst – det handlar mer om att vi har noll i utgifter för el än att vi får in pengar från solcellerna. Dels kan man hävda att det inte är en inkomst så länge vi fortfarande ligger på minus efter inköpet av solcellerna. Det går självklart att argumentera både för och mot att räkna det här som en inkomst. Jag väljer att inte räkna det, men jag vill ändå nämna det.

Jag vill att mina passiva inkomster ska fortsätta öka

Det känns superkul att mina passiva inkomster har ökat igen efter dippen 2019, men självklart vill jag ha mer! Jag får bestämt skriva ett separat inlägg snart om hur jag planerar att jobba med det framöver

Det här var en sammanfattning av mina passiva inkomster 2020. Vad har du för passiva inkomster? Eller vilka skulle du vilja ha?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This