Ha en buffert

För mig personligen är det här en av mina viktigaste företagarregler: Ha en buffert! Så det är ett tips jag gärna delar med mig av.

En buffert gör mig lugn

I mitt företag har jag aldrig haft regelbundna uppdrag eller inkomster som jag vet kommer att komma in varje månad i flera år. Jag har främst försörjt mig konsult, och den vanliga situationen har varit att jag inte vet vad jag ska göra om en månad. Ofta inte ens nästa vecka. Jag skulle vara helt sönderstressad om jag inte visste att jag hade pengar så att jag klarar mig några månader, även om företaget inte har några intäkter.

Kom igång att bygga buffert

Så här kan du komma igång med en buffert:

Börja med att räkna på hur stora kostnader du har för att leva och för att driva företaget. Därefter fattar du beslut om hur lång tid du vill kunna klara dig om företaget inte drar in några pengar. Vilken tidsperiod som är realistisk för dig beror bland annat på hur stabila intäkter du har i företaget och hur lättstressad du är. Sedan är det bara att börja spara. Starta ett konto som heter buffert. Starta ett månadssparande om du har möjlighet. Om du investerar pengar så rekommenderar jag inte att du investerar din buffert, eftersom du kan förlora det du investerar. Ha ett separat konto där du inte riskerar att förlora pengarna.

Om du funderar på att starta eget men inte har några pengar på kontot kan en idé vara att du först jobbar som anställd en period och sparar så mycket pengar du kan. Du kan förstås bygga upp din verksamhet på kvällar och helger under tiden. Först när du har en buffert slutar du vara anställd och kör eget på heltid.

En buffert kan vara något annat än pengar

Om du inte har pengar och tycker att det känns svårt få ihop finns det även andra typer av buffertar än pengar. Du kan till exempel behålla den där anställningen och driva företag på din fritid – eller gå ner på deltid,. Du kan också tvärtom driva företag på heltid och ha ett extrajobb på din fritid. Eller så har du möjlighet att ta ett långt uppdrag inom ramen för ditt företag, som kanske inte är det som du vill jobba med egentligen, men som kan hålla företaget flytande medan du bygger upp företaget eller tar dig ur en svacka.

Det finns många sätt att tänka om buffert. Hur tänker du?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This