Hitta ditt sätt att driva företag – strunta i normerna

Ditt företag är ditt. Du har friheten att bygga upp det som du vill. Det gäller oavsett om du är soloföretagare, har anställda eller jobbar med ett team. I de två sistnämnda fallen betyder det självklart inte att du kan agera diktator och köra över dem du jobbar med, men det tar jag för givet att du inte vill göra.

Hitta ditt sätt att driva företag. Vilken typ av företagare är du? Är du entreprenör eller frilans? Vill du ha anställda? Vill du ha ett kontor att åka till eller vill du jobba hemma och slippa åka någonstans? Hur mycket vill du jobba? Vilka tider på dygnet vill du jobba? Hur mycket semester vill du ha? Hur mycket pengar vill du tjäna? Och så vidare.

Bli medveten om normer

Att bygga upp företaget på det sätt som du vill kan betyda att du behöver bli medveten om begränsande normer – och vara beredd att frigöra dig från dem. Det finns inget som säger att en arbetsvecka måste vara 40-timmar, att du alltid måste svara i telefon eller att du måste börja jobba klockan åtta på morgonen.

Däremot kan det förstås finnas sådant i din omgivning som du behöver ta hänsyn till. Du kanske har en familj som jobbar eller går i skolan på dagtid på vardagar – eller kunder som jobbar på kontorstid som du behöver ha möten med. Anpassa ditt företag till omgivningen om du bedömer att det är bäst för företaget, och om det är anpassningar som du tror dig kunna trivas med även på lång sikt. Men anpassa inte ditt företag oreflekterat efter normer.

Exempel: dygnet har 25 timmar

Jag kände en gång en person som hade ett dygn på 25 timmar. Hon hade inget jobb där hon behövde vara på plats några särskilda tider, så hon lade helt enkelt upp sin tid på det sätt hon ville. Vi var ett gäng som träffades och åt middag med jämna mellanrum, fast för den här personen var det ibland frukost; hon hade precis klivit upp. Jag tycker att det är ett bra exempel på hur man kan frigöra sig från normer. Den här personen struntade i att samhället i stort har ett dygn på 24 timmar. Hennes dygn hade 25 timmar. Punkt.

Bli medveten om dina egna föreställningar

Jag vill även utfärda en varning för att du kan ha egna föreställningar, tankar och idéer som begränsar dig. Sådant som inte har med allmänna normer att göra utan beror på din uppväxt, din umgängeskrets eller dina erfarenheter. De kan vara svårt att få syn på, men jag vill verkligen uppmuntra dig att fundera på om det finns något hos dig själv som du inte är medveten av. Ett knep kan vara att ställa frågan varför? till sig själv. Varför vill jag starta eget företag? Varför vill jag vara ledig på helgerna? Varför vill jag inte ha ett kontor att gå till? Och så vidare.

Vilka normer behöver du frigöra dig från för att driva företag på ditt sätt? Vilka egna föreställningar?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This