Mina passiva inkomster 2021

Det är hög tid att summera mina passiva inkomster under 2021. Så här ser fördelningen ut:

Men det mest spännande är förstås: hur mycket passiva inkomster hade jag?

Den dåliga nyheten är att jag hade betydligt lägre passiva inkomster än året innan. Den goda nyheten är att jag vet varför inkomsterna gick ner, och att jag förhoppningsvis har löst problemet på sikt. Jag återkommer till det.

Mina källor till passiv inkomst

Mina passiva inkomster kommer främst från onlinekurser, och då särskilt min kurs Skriv tydliga texter, en kurs för den som skriver texter i jobbet och vill bli bättre på det.

Det jag kallar hittelön på uppdrag är när jag får en förfrågan från en kund på ett språkkonsultuppdrag som jag själv inte kan eller vill göra. I stället vidarebefordrar jag det till en språkkonsultkollega och får en provision på det, under förutsättning att det blir ett uppdrag för kollegan förstås.

Min SEO kraschade

Det som hände i somras, eller möjligtvis under hösten, var att min SEO kraschade. Jag vet inte hur jag ska beskriva det på något annat sätt. SEO betyder alltså sökmotoroptimering, det vill säga att se till att en webbplats att bli hittad av så många som möjligt av alla som googlar på det som webbplatsen handlar om.

Mina passiva inkomster bygger till stor del på att folk hittar till Klartexts webbplats. Det är så jag säljer mina onlinekurser och det är också så jag får in förfrågningar om språkkonsultuppdrag. Under hösten hade webbplatsen bara hälften så många besökare som föregående höst. Det innebär förstås att jag sålde färre onlinekurser och att jag fick färre uppdragsförfrågningar. Därför gick mina passiva inkomster ner ordentligt under hösten.

Det här talar för det som jag alltid förespråkar: att inte lägga alla ägg i samma korg. Det blev tydligt att alltför många av mina passiva inkomst-ägg ligger på en och samma webbplats. Det gör att det känns bra att jag har planer på att jobba vidare med Ett fritt liv-konceptet på den här webbplatsen och bloggen, så att jag på sikt kan få inkomster (passiva och andra) härifrån också.

Jag (kanske) har lagat min SEO

Så här kan jag ju inte ha det! Att min SEO har kraschat alltså. Därför tog jag hjälp med det. Under hösten köpte jag in några externa konsulttimmar och la ganska många av mina egna timmar på att fixa till allt möjligt som kan förbättra SEO:n.

Ärligt talat vet jag fortfarande inte exakt vad det var som gjorde att det kraschade, och jag vet heller inte om det är lagat nu. Min erfarenhet av SEO är att det tar lång tid innan ändringar slår igenom hos Google, så jag får nog räkna med att det går fortsatt trögt med både besöksantalet och de passiva inkomsterna de närmaste månaderna.

Men min förhoppning är att om några månader året kommer det här att ge resultat och jag kommer att få uppdragsförfrågningar och sälja kurser på minst samma nivå som förra året. Eller ännu hellre bättre förstås; jag har tänkt jobba mer med min SEO länge. Nu blev jag tvungen att ta tag i det. Jag hoppas att det kan ge positiva resultat framöver.

Ingen uppåtgående kurva

Det här avbräcket gör att jag fortfarande inte alls har den där uppåtgående kurvan som jag vill åt för mina passiva inkomster. Jag roade mig med att göra ett stapeldiagram för det nu när jag faktiskt har fört bok under några år. Så här ser utvecklingen ut för mina passiva inkomster:

Jag brukar säga att jag har passiva inkomster på ungefär en månadslön per år, alltså en tolftedel av en årslön. Det stämmer för 2021 också, även om det alltså är en sämre månadslön än året innan.

Resultatet var väntat, eftersom jag visste om SEO-problemet. Det var inte heller något jag hade kunnat förutspå och åtgärda i förväg. Så jag känner ingen besvikelse över årssummeringen just nu, men det är ändå irriterande att jag inte får till den där uppåtgående kurvan. Om jag ska vara positiv så är det ändå grymt bra jobbat av mig att jag har en månadslön om året i passiv inkomst – och att jag har haft det i fem år nu!

Dessutom jobbar jag ju med att växla ner och leva på lite pengar, så jag klarar mig minst två månader på en månadslön. I alla fall om man bara ska räkna med mina privata utgifter. Jag har förstås utgifter på firman också, och jag räknar med att de kommer att öka framöver, eftersom jag vill kunna anlita andra för att göra mer av det dagliga och sådant som inte för verksamheten framåt.

Investeringar då?

Som vanligt har jag inte räknat med investeringar i diagrammet ovan. Det beror på att jag inte säljer värdepapper och plockar ut vinsten. Jag köper och säljer när jag vill göra någon viss affär, men annars fortsätter jag att ha pengarna investerade. Det gör att det blir svårt att räkna med pengarna som en inkomst under året. De är ju fortfarande investerade och kan när som helst gå ner till noll.

Jag har inget stort kapital, så även om jag skulle räkna den här avkastningen bland mina passiva inkomster är det inte avgörande för min ekonomi i dagsläget.

Men jag är faktiskt inte nöjd med resultatet för mina investeringar heller under 2021. Jag hade en avkastning på 10,53 % på Avanza. Det kan jämföras med OMSX30 som låg på 29,07 %. OMXS30 är de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, och det är ett index man brukar använda som jämförelsetal när man pratar om den svenska börsmarknaden. Som sparare vill man ju gärna slå index, och förra året gjorde jag alltså ett mycket sämre resultat än så. Inte bra.

Planer för 2022

Min förhoppning är alltså att både de befintliga onlinekurserna och hittelönen på uppdrag automatiskt kommer att öka när min SEO ordnar upp sig.

Bokinkomster kommer antagligen att gå ner för varje år, eftersom jag inte har planer på att skriva någon mer bok den närmaste tiden.

Förutom mina SEO-förhoppningar har jag faktiskt inga mål för 2022 som tydligt kan kopplas till ökade passiva inkomster under året. Jag vill jobba mer med mitt koncept Ett fritt liv, alltså det jag skriver om på den här bloggen. Där vill jag erbjuda onlinekurser och kanske ett medlemsprogram. Men ett medlemsprogram ser jag inte som passiv inkomst och dessutom har jag ganska lite tid till produktutveckling – ingen alls under sommarhalvåret faktiskt. Och vårens kalender redan är uppbokad med sådant som inte kommer att ge passiva inkomster just nu. Så jag är rädd att 2022 inte (heller) kommer att bli året när mina passiva inkomster exploderar.

Jag jobbar vidare med långsiktiga mål. Håll tummarna för att min SEO är lagad nu och att jag börjar se resultatet av det inom ett par månader eller så.

Kramar, frid och regnbågar! 🌈

//Jenny

2 kommentarer

    1. Tack själv, Margareta, för din kommentar och för att du gillar det jag skriver. Kram till dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This