Skapa passiva inkomster som tål ljuset

I många sammanhang där det diskuteras passiva inkomster hamnar man mycket snart i ett ”skicka dm om du är intresserad”. Det går alltså inte att diskutera verksamheten offentligt, utan den som har inkomsterna kan bara berätta mer i ett privat meddelande. Det får varningsklockorna att ringa hos mig.

Varför är en del passiva inkomster så hemliga?

Varför är då en del passiva inkomster så hemliga? Det korta svaret är: jag vet inte. Jag vill nämligen inte skicka det där privata meddelandet så att någon försöker sälja på mig att bli en del av den ljusskygga verksamheten. 😀

Men ofta handlar det om MLM, alltså Multi Level Marketing eller nätverksmarknadsföring. Det är en hierarki av försäljare där du säljer något och sedan rekryterar andra personer i ditt nätverk som försäljare. De nya försäljarna hamnar under dig i hierarkin, vilket gör att du tjänar pengar på det som de säljer också. Enligt vissa källor (vars trovärdighet jag inte kan bedöma) är det 99 procent av alla som går med i en MLM-verksamhet som förlorar pengar. Lägg till att det inte går att prata högt om verksamheten. Jag avstår.

Ibland handlar de ljusskygga passiva inkomsterna om investeringar. Ett enkelt tips är att googla verksamheten innan du ger dig in i något. Ibland finns de med på Finansinspektionens varningslista. Definitivt läge att avstå. (Observera alltså att jag inte generellt avråder från investeringar, utan från dem man inte kan prata högt om.)

Några andra varningstecken för mig är att det utlovas snabba pengar, att man förväntas gå in med ett kapital i en verksamhet utan att det riktigt framgår hur det fungerar eller om något bara verkar för bra för att vara sant. Om det verkligen fungerade skulle det vara allmänt känt och många fler skulle ägna sig åt det. Jag avstår.

Exempel på passiva inkomster som tål ljuset

Min grundinställning är att om det inte går att prata högt om en passiv inkomst så är den inte rätt för mig. De passiva inkomster som jag jobbar på att skapa (eller som jag har lust att jobba med framöver) är inte skumma! Det går utmärkt att berätta för vem som helst att jag har skrivit en bok eller tagit fram en onlinekurs.

För mig handlar det om att i ett första skede lägga tid eller pengar på att skapa något som som i ett senare skede kan generera pengar under lång tid framöver.

Det kan handla om att ta fram en onlinekurs eller skriva en bok – och sedan kunna ta betalt för den många gånger, kanske under många år.

Det kan handla om att få provision för något, till exempel genom att vara återförsäljare för någon annans produkter eller tjänster eller genom att jobba som en byrå där jag jag får in uppdrag i mitt företag som jag lämnar vidare till en konsult och tar provision på.

Det kan handla om att investera pengar i värdepapper för att få dem att växa. Och mycket mer.

Min poäng är alltså: skapa passiva inkomster som du kan prata om öppet. Det tror jag att du kommer att tjäna på i längden.

Körsbärsträd i blom tidigt på våren

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This