Mina passiva inkomster 2022

Här kommer en summering av mina passiva inkomster 2022. Så här ser fördelningen ut mellan mina olika typer av passiv inkomst:

Cirkeldiagram över Jenny Forsbergs passiva inkomster 2022. Siffrorna i tårtbitarna visar:
Passiva onlinekurser: 38 %
Provision på konsultuppdrag 42 %
Royalty sålda böcker 20 %.
Jenny Forsbergs passiva inkomster 2022

Hur stor passiv inkomst hade jag 2022?

Den mest spännande frågan är förstås: Hur mycket passiv inkomst har jag egentligen? Jag brukar säga att jag har en månadslön i passiv inkomst per år, och det är en sanning som håller även 2022. Det innebär alltså att mina passiva inkomster 2022 motsvarar en tolftedel av en årslön. Då tänker jag inte en chefslön, utan en ”vanlig” lön.

Summan för mina passiva inkomster 2022 är i stort sett samma som året innan. Med tanke på hur dåligt det har gått med mina passiva onlinekurser under året känner jag mig riktigt nöjd med att jag har lyckats hålla mig kvar på samma sammanlagda nivå som året innan.

Så här ser utvecklingen ut för mina passiva inkomster sedan jag började mäta:

Stapeldiagram över Jenny Forsbergs passiva inkomster 2017 till 2022. Stapeln för 2017 är högst, 2018 lite lägre, 2019 är lägst. 2020 är i princip lika hög som 2017. 2021 och 2022 är högre än 2019 men lägre än de tre högsta.
Jenny Forsbergs passiva inkomster 2017–2022

Vilka olika typer av passiva inkomster har jag?

Passiva onlinekurser är kurser som inte kräver någon närvaro av mig. Det är självstudiekurser där deltagaren jobbar helt på egen hand. Även köpprocessen är automatiserad, så att det sker utan min inblandning.

Royalty sålda böcker är intäkter från böcker som jag har skrivit tidigare och som såldes under 2022.

Provision på uppdrag, eller hittelön som jag oftast kallar det, är när jag får in språkkonsultuppdrag som jag inte själv har möjlighet att ta på mig utan istället skickar vidare till en kollega. Det bygger på att jag har en deal med några kolleger om att jag skickar uppdrag till dem. Om det blir ett uppdrag via min kund betalar min kollega en procentandel i hittelön till mig för att min marknadsföring drog in uppdraget och för att jag förmedlade uppdraget vidare.

Investeringar är en fjärde typ av passiv inkomst som jag jobbar med, och som inte syns i cirkeldiagrammet. Jag brukar aldrig räkna med dem i min summering, eftersom jag inte säljer för att ta ut vinsten och få ett avslut. Jag köper och säljer när jag vill göra någon viss affär, men annars fortsätter jag att ha pengarna investerade, och då kan jag ju aldrig riktigt räkna med det i resultatet. Pengarna är fortfarande på börsen och kan gå ner hur mycket som helst när som helst.

Just i år är det tur att jag inte brukar räkna med investeringarna i min sammanfattning, för de hade dragit ner resultatet. Börsen gick som bekant inte så bra under 2022, och min portfölj har gått ner ungefär lika mycket som OMSX30 (ett index över de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen).

Jag har sålt färre onlinekurser än tidigare

Onlinekurser brukar vara mina största passiva inkomster, och då särskilt Skriv tydliga texter, som är en kurs för den som vill lära sig att skriva bättre i jobbet.

Du som har följt mig vet att jag har pratat tidigare om min SEO-krasch som skedde sommaren 2021. Den innebar att min SEO, alltså sökmotoroptimering, började fungera mycket sämre än tidigare. Jag tappade ungefär hälften av alla besökare på mitt företag Klartexts webbplats, vilket ledde till färre sålda onlinekurser och även färre förfrågningar om språkkonsultuppdrag.

Jag önskar att jag kunde säga att jag har lämnat det här bakom mig nu, men faktum är att jag fortfarande inte har hittat något sätt att komma tillbaka till min forna SEO. Trots att jag både har tagit extern hjälp och provat en massa åtgärder på egen hand.

För att skapa passiva inkomster från en onlinekurs räcker det inte att skapa en kurs, man behöver också sälja kursen. Mitt sätt att sälja den här kursen var SEO. När säljkanalen plötsligt fungerade mycket sämre så minskade förstås den passiva inkomsten rejält.

Det här påverkade mina passiva inkomster 2021 och ännu mer 2022.

Provisionsintäkter gick bättre under 2022

Som tur är hade jag i stället högre provisionsintäkter än vanligt under 2022. Som det ser ut är det dock en tillfällighet snarare än en långsiktig ökning. Det kan bli samma 2022, men om jag inte får ordning på min SEO så är det snarare troligt att den går ner till tidigare nivå igen.

Jag skulle behöva skriva en ny bok

Mina bokintäkter minskar för varje år eftersom jag inte skriver några nya böcker. Romaner har jag ju bestämt mig för att prioritera bort på obestämd tid (Det skrev jag om i blogginlägget Jag slutar skriva romaner 2019 om du är nyfiken.) Fackböcker vill jag däremot fortfarande skriva. Jag har råmaterial till en av dem, och det vore verkligen kul att ta tag i det. Jag får se om det är något jag kan prioritera nästa vinter, eller om det är något annat som jag bedömer är viktigare då.

Min plan för att öka mina passiva inkomster 2023

Jag har en plan! Ha ha, det har jag visst alltid. 🙃 Jag gjorde nämligen en sak i slutet av 2022 som gav bra resultat just då, och den planerar jag att utveckla.

I slutet av året började jag testa om jag kunde sälja Skriv tydliga texter med hjälp av annonsering. Jag skapade en annons i Google Ads och en i Facebook Ads Manager – fast jag visste att jag borde köra en i taget för att få svart på vitt på vilken som fungerar bäst, så kunde jag inte låta bli att köra igång båda. Och någon av dem funkade! Merparten av de sålda kurserna 2022 såldes i november, när jag körde min första annons för Skriv tydliga texter.

Tanken var att experimentera vidare, men min nästa annons krockade med först black week och sedan julhandeln, och vid den tiden på året är det tydligen kaos i annonsvärlden, och det kaoset fungerade inte på de här annonserna, så jag kommer inte att annonsera vid den tiden på året framöver. Bra att jag lärde mig det!

Efter årsskiftet har jag inte haft några större framgångar med det här, men min plan är att fortsätta experimentera med annonser under 2023 för att komma fram till hur jag kan skapa passiva inkomster genom att sälja kurser med hjälp av annonser.

Mina nästa steg för passiva inkomster

Som vanligt har jag svårt att få tiden att räcka till allt jag vill jobba med, och jag lägger tyvärr inte så stor del av min arbetstid just nu på att öka mina passiva inkomster. Under våren är min största plan att starta ett medlemsprogram. Planen är att det ska ge mig skalbara inkomster på sikt, och det är en typ av inkomst som jag också gillar. Men några passiva inkomster är det inte, utan jag kommer att vara i högsta grad aktiv och närvarande i medlemsprogrammet.

Det här är mina tre nästa steg:

 1. Utvärdera mina pågående annonser och skapa nya. Det här ska jag göra redan nästa vecka.
 2. Fortsätta experimentera med annonsering under våren – och hela året om det verkar gå åt rätt håll.
 3. Avsätta tid för att jobba med SEO igen. Oklar tidplan för det, men det får bli när medlemsprogrammet är lanserat och igång.

Även om jag skulle önska att jag hade en tydligt uppåtgående kurva där mina passiva inkomster ökade varje år vill jag ändå avsluta med samma slutord som jag brukar säga till mig själv när jag sammanfattar mina passiva inkomster: En månadslön per år i passiv inkomst – bra jobbat, Jenny!

Nu kör vi!

2 kommentarer

 1. Tack för denna genomgång. Alltid intressant läsning. Jag reagerar ju alltid på att kurser ger mkt mer än böcker. Jag vet ju att det är så men envisas ändå med mina böcker. Just nu har jag i och för sig paus på handbokssidan och skriver reseskildringar. Kunde jag bara tänka mig att skippa foton så att jag skulle kunna ge ut dem billigare så…

  Också intressant (fast ledsamt såklart) med din SEO-krasch. Min reseblogg åker också upp och ner som en jojo. I somras åkte den plötsligt hiss i systemet men hasar sedan neråt igen. Jag pillar med förbättringar ibland men har ju aldrig tid att göra allt.

  Hur som helst önskar jag dig lycka till med 2023. Må det bli ett fruktsamt år för oss alla.

  1. Tack Kristina för fin kommentar! Bok eller onlinekurs är alltid en intressant fråga. Det går ju absolut att få ihop en affärsmodell med antingen det ena eller det andra – eller med en kombination av dem. Jag kom inte lika långt som du med böckerna, men du har ju en rejäl hög med böcker nu, och jag gissar att det är rätt affärsmodell för dig! Ja, SEO kan vara ett elände. Intressant att din åker upp och ner! Känner igen det där med att inte ha tid – oj, vad jag skulle vilja pilla mer med det!

   Ja, hoppas att vi får ett fruktsamt 2023 – lycka till du också! 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This