Lägger du dina pengar på det som är viktigt?

Lägger du dina pengar på det som är viktigt? Har du tänkt på det? Ett annat sätt att ställa frågan är: Matchar dina utgifter dina värderingar?

Jag gillar att växla ner och veta att jag kan klara mig på på mindre pengar. Däremot tycker jag inte att det känns så motiverande att dra ner på precis allt – eller kanske på allt som är kul. Det kan finnas perioder i livet när det är nödvändigt, och då får man anpassa sig efter det. Men om det finns utrymme för lite guldkant i livet, då tycker jag att det är bra att se över om det verkligen är det som ger guldkant som man lägger pengarna på.

Gör så här: Logga in på banken och titta på ett kontoutdrag för den senaste månaden. Vad har du lagt dina pengar på? Stämmer utgifterna med vad du tycker är viktigt i livet?

Här behöver du kanske ta en paus för reflektion. Vad är viktigt i ditt liv? Är det att umgås med vänner eller familjen? Är det att träna? Äta god mat? Uppleva kultur? Friluftsliv? Eller något helt annat?

Titta på kontoutdraget igen. Har du lagt pengar på det som är viktigt? Här lägger jag in en brasklapp: det är självklart fullt möjligt att leva efter dina värderingar och göra det som är viktigt utan att lägga särskilt mycket pengar på det. Det är ju ännu bättre om du hittar sätt att göra det du vill utan att det kostar något. Tycker du att det bästa som finns är att sitta i soffan försjunken i en god bok? Grattis – du kan låna hur många böcker du vill på biblioteket alldeles gratis!

Om du har hittat ett sätt att leva efter dina värderingar utan att göra av med särskilt mycket pengar på det har du kommit en bra bit på vägen med att växla ner. Men du har ändå nytta av att titta på dina utgifter i kontoutdraget. Fråga dig själv för varje utgift: Varför köpte jag det där? Exempel: Du köpte en kaffe på stan. Varför gjorde du det? Om svaret är ”Jag var kaffesugen” kanske lösningen är att ha med sig en termos med kaffe – eller vänta tills du kommer hem eller till jobbet och dricka kaffe där. Om svaret är ”Jag träffade en kompis och satt och pratade en stund över en kopp kaffe”, och om det är viktigt för dig att umgås med vänner så var det antagligen helt rätt prioritering.

Månadstemat i medlemsprogrammet nu under november är Växla ner och spara pengar i vinter, och senare den här veckan har vi en workshop där medlemmarna får jobba med sin egen budget och reflektera över sina utgifter. Det ska bli kul!

Vad tänker du när du läser det här inlägget? Har du tittat på ditt kontoutdrag? Får du några tankar om vilka utgifter du skulle vilja dra ner på för att de inte handlar om det som är viktigt för dig?

Tolv äpplen i olika storlekar som ligger på en terrass av trä.
Allra bäst är det om det som är viktigt dessutom är billigt eller gratis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This