Blåbärsglögg – gör en varm dryck av blåbär från skogen

Blåbärsglögg! Jag har fortfarande gott om blåbär i frysen från i somras, borde man man inte kunna göra glögg av den? Blåbär och kardemumma är ju en bra kombo. Och ingefära passar också bra till. Sagt och gjort. Så här gjorde jag en alkoholfri variant på blåbärsglögg.

Ingredienser till blåbärsglögg

  • 7 dl frysta blåbär
  • 1 l vatten
  • 2–3 kanelstänger
  • 10 hela nejlikor
  • 10 gröna kardemummakärnor, lätt krossade
  • 1 matskedsstor bit färsk ingefära
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  • Koka upp allt utom sockret.
  • Låt sjuda i 30 minuter.
  • Rör i socker, låt det smälta och ta bort glöggen från spisplattan. Sätt på locket och låt glöggen svalna.
  • Ställ in den i kylskåpet (eller ställ ut kastrullen utomhus om du har möjlighet) och låt den stå med kryddorna till nästa dag.
  • Sila bort kryddorna och bären.
  • Klart!

Värm upp glöggen igen när du vill dricka den. God och lagom söt, tycker jag, men det går förstås att anpassa mängden socker om du tycker något annat. Eller använda någon annan sötning än socker.

Glöggen är även god att dricka kall. Eller använd den som ingrediens i en drink. En blåbärsdrink, visst låter det gott!

Förvara glöggen i kylskåp. Jag vågar inte säga hur länge den håller. Socker är konserverande, men i det här receptet är det inte samma mängder socker som i en vanlig sylt eller saft, så mitt tips är inte göra mer än att du dricker upp glöggen den närmaste veckan. Jag hade grön kardemumma hemma så jag använde det, men det går självklart att använda de svarta kardemummakärnorna som redan är utplockade ur de gröna skalen – de brukar vara vanligast i en vanlig mataffär. Ett par teskedar av de svarta kärnorna kan kanske vara lagom.

Bären som jag silar bort använder jag till att göra smoothie eller blåbärssoppa.

Glasflaska med blåbärsglögg sedd snett uppifrån stående på en grå arbetsbänk.
Blåbärsglögg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This