Mina passiva inkomster 2023

Det är dags att summera mina passiva inkomster för 2023. Så här ser fördelningen ut mellan mina olika typer av passiv inkomst:

För att förtydliga diagrammet: Onlinekurser är den största andelen och intäkter från böcker är den näst största.

Hur stor passiv inkomst hade jag 2023?

Jag har sagt så länge nu att jag har en månadslön i passiv inkomst per år, och så är det även 2023. Jag har alltså passiva inkomster på en tolftedel av en årslön. Och då menar jag inte en chefslön. Summan för mina passiva inkomster 2023 är i stort sett samma som året innan.

Så här ser utvecklingen ut för mina passiva inkomster sedan jag började mäta:

Jag inser att de här staplarna inte säger så mycket utan faktiska siffror, men alla staplar ryms inom den där fiktiva månadslönen – det är inte så stora skillnader från år till år.

Vilka typer av passiva inkomster har jag?

Vad innebär då de olika intäkterna i cirkeldiagrammet längst upp?

Passiva onlinekurser är självstudiekurser, där deltagaren jobbar på egen hand utan att jag behöver göra något. Även köpprocessen är automatiserad, så att det sker utan min inblandning. Däremot behöver jag sälja eller marknadsföra kurserna på något sätt för att någon ska hitta dem.

Affiliate-intäkter är annonsintäkter från länkar som jag har på någon av mina webbplatser. Det här är inget jag satsar aktivt på just nu, utan snarare en rest från tidigare arbete som föll ut under 2023.

Utdelning är utdelning på värdepapper. Jag har inte så mycket utdelningsaktier, så det här är en liten post.

Något jag däremot inte räknar som en passiv inkomst är avkastning de fonder, aktier och andra värdepapper som jag har, alltså när dessa värdepapper ökar i värde. Eftersom jag inte har tagit ut någon vinst, utan bara låter pengarna ligga kvar och jobba (eller ibland säljer något för att köpa något annat) räknar jag inte det som en intäkt. Jag ser inte investeringar som något jag ska få passiva inkomster av just nu utan något som jag ska använda längre fram i livet. (Om det inte händer något särskilt som gör att jag behöver pengarna, som när vi köpte hus och jag behövde pengar till min del av kontantinsatsen.)

Ränta är för pengar jag har på ett vanligt bankkonto, alltså pengar som inte är investerade på börsen utan fungerar som buffert om jag behöver.

Royalty sålda böcker är intäkter från böcker som jag har skrivit tidigare och som såldes under 2023.

Provision på konsultuppdrag är när jag får in språkkonsultuppdrag som jag inte själv har möjlighet att ta på mig utan istället skickar vidare till en kollega. Det bygger på att jag har en deal med några kolleger om att jag skickar uppdrag till dem. Om det blir ett uppdrag via min kund betalar min kollega en procentandel i hittelön till mig för att min marknadsföring drog in uppdraget och för att jag förmedlade uppdraget vidare. Det här var en ytterst liten post under 2023.

Återbäring på köp är när jag använder en tjänst som är kopplad till många olika webbshoppar på nätet och som ger pengar tillbaka när man handlar. Jag använder MyBonus, men det finns flera sådana aktörer. Jag vill helst inte handla mer än nödvändigt, i alla fall inte nyproducerat, men här får jag bland annat återbäring på flera apotek och även när jag handlar på Matsmart.

Jag hade utgifter för annonser

Under 2023 la jag en del pengar på annonser för att sälja min kurs Skriv tydliga texter. Jag hade nämligen testat det i slutet av 2022 med bra resultat, så jag ville se om jag kunde fortsätta på den inslagna vägen.

Jag fick inte samma fina resultat som tidigare, och jag har ärligt talat rätt svårt att tyda siffrorna och resultaten. Men jo, jag tolkar det som att jag sålde fler kurser under 2023 tack vare mina annonser. Men var det värt investeringen i tid och pengar? Jag ska göra nya försök framöver och se vad det ger.

Man skulle kunna se det som jag ska dra av annonskostnaderna när jag räknar ihop de passiva intäkterna, eftersom kostnaderna för den annonsen är direkt kopplade till intäkter för den kursen. Men jag har räknat intäkterna för sig i min uträkning, utan några avdrag.

Helst önskar jag mig att min SEO ska fungera så där bra som den gjorde innan det som jag brukar kalla för min SEO-krasch för några år sedan. Så att kursen säljer av sig själv med hjälp av trafiken till webbplatsen iklartext.se. Jag har i alla fall tagit några små steg i den riktningen. Alltid något.

Vad gick bättre och sämre under 2023?

Onlinekurserna sålde bättre under 2023 än året innan, och då särskilt Skriv tydliga texter. Men den hade en dipp året innan, så egentligen är kursen snarare tillbaka där den var innan.

Provisionen på uppdrag var lägre än vanligt. Även där är det SEO som ska jobba för mig. Jag lägger någon timme här och där på att förbättra den men jag har svårt att prioritera det. Just nu är min teori att SEO-kraschen berodde på att mycket av informationen på iklartext.se helt enkelt började bli för gammal. Så jag jobbar bland annat med att uppdatera delar av den, sida för sida, men tyvärr har jag svårt att prioritera att lägga den tid jag skulle vilja.

De andra posterna i cirkeldiagrammet är inte så stora, och inget av det är något jag satsar på just nu.

Vad har jag för planer för 2024?

Vad har jag för planer nu då? Hur ska jag öka mina passiva inkomster 2024?

Planen är att det jag jobbar med inom Ett fritt liv – som idag hamnar i medlemsprogrammet – även ska yngla av sig i fler, fristående produkter. Det här är på gång om vi pratar om passiva intäktskällor:

  • Jag har nyligen lagt upp Den snälla företagaren som självstudiekurs så att man kan gå den när som helst. Nu behöver jag jobba med att sälja den. Jag ska nog prova att annonsera för den också.
  • Jag har börjat jobba på en kurs för den som vill göra egen näring till sin odling.
  • Jag har delvis material till en liten digital produkt om passiva inkomster som jag är supersugen på att sammanställa. När som helst kommer jag att lyckas prioritera den! 😊

Och så vill jag fortsätta jobba med min SEO så att jag kan sälja fler av Skriv tydliga texter.

Det vore kul att skriva en ny bok – jag har sedan länge grundmaterial till en fackbok. Jag ska fundera under året om den är något jag kan börja ta tag i nästa vinter. Min gissning är dock att jag inte kommer att prioritera det den vintern heller. 🙃

Jag är rejält trött på att storleken på mina passiva inkomster i princip har stått stilla sedan jag började. Jag har kommit fram till att en viktig anledning är att jag inte satt upp tydliga mål och delmål som inkluderar de olika passiva inkomster som jag har och vill ha. Jag har mest fokuserat på Skriv tydliga texter. När jag skriver det här behöver jag också påminna mig själv om att jag har lagt galet mycket tid och energi på mitt medlemsprogram det senaste året, och det är verkligen helt rimligt, Jenny, att du inte mäktade med att få de passiva inkomsterna att öka samtidigt.

Men det är en plan jag vill genomföra inom kort: ta fram mål och sedan delmål i form av en lista som ger mig överblick över vilka passiva inkomster jag vill ha och hur mycket pengar de olika intäktskällorna ska ge. Och så ska jag göra en plan för hur jag ska jobba med sälj och marknadsföring för att dra in de intäkterna.

Nu kör vi! 😊

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This