Här kommer ett recept på kirskålspaj. Att plocka och äta vilda växter är en av mina absoluta favoritdelar av självhushållningen. Det är så otroligt lyxigt att de bara växer där ute, utan att jag behöver göra något annat än att skörda och tillaga dem. Det blir ännu mer klimatsmart mat än de egenodlade grönsakerna, eftersom jag inte behöver vattna eller göra något för att de ska växa. Många av växterna finns dessutom i överflöd som ogräs på tomten.
Jag gillar också beredskapen som det innebär att lära sig att äta vilda växter. Just det här receptet innehåller dock en hel del ingredienser jag inte är självhushållande på – och inte heller har ambitionen att bli självhushållande på. Men gott blir det!
Jag använder kirskål i det här receptet. Det går bra att göra en annan ogräspaj genom att byta ut kirskålen eller blanda med till exempel nässlor eller maskrosblad (kanske inte enbart de senare – de kan vara ganska beska). Och självklart går det lika bara att använda grönkål, spenat eller några andra odlade eller köpta gröna blad.
Den här pajen är glutenfri, och bottnen är gjord av kikärter, hasselnötsmjöl och fiberhusk. Den går bra att göra mjölkfri. Jag har inte provat att göra den utan ägg. Förslag för dig som är vegan, eller inte kan eller vill använda ägg, är prova att göra smeten med tofu eller aquafaba. Leta upp ett recept på vegansk paj för att få inspiration.

Pajskal till kirskålspajen – ingredienser
Här är ingredienserna till kirskålspajens botten:
- 300 g kikärter, hemkokta eller färdigköpta
- 30 g smör (kokosolja eller mjölkfritt margarin om du inte vill ha mjölkprodukter)
- 45 g hasselnötsmjöl (Mixa hasselnötter själv om du har en bra mixer. Ska du köpa färdigt är mandelmjöl oftast lättare att hitta i butiken.)
- 1 krm salt
- 2 tsk fiberhusk
Fyllning till kirskålspajen – ingredienser
Här är ingredienserna till kirskålspajens fyllning:
- 300 g kirskål
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 30 g smör
- 3 ägg
- 3 dl havregrädde (kogrädde går också bra, eller 2 dl creme fraiche och 1 dl valfri mjölk)
- salt och peppar
- 200 g riven ost (det går bra med någon typ av veganost som kan värmas upp)
Kirskålspaj – gör så här
- Mixa ingredienserna till pajskalet och låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.
- Tryck ut degen i en pajform (jag använder en springform) och förgrädda i 175 grader i 15 minuter.
- Låt svalna lite.
- Hacka kirskålen i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök.
- Stek kirskål, lök och vitlök i smör tills de har mjuknat. Salta och peppra.
- Lägg den stekta kirskålen i pajskalet.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
- Häll smeten över kirskålen.
- Lägg den rivna osten på toppen.
- Grädda 45 minuter på 175 grader.
- Låt pajen vila i 20 minuter.
Ät med en grön sallad till – kanske med inslag av ännu fler vilda blad?
Vill du vara mer självhushållande än så här?
Jag är inte självförsörjande på baljväxter, så därför köper jag torkade kikärter. Självhushållningsalternativet skulle kunna vara gråärtor eller kokbönor, för dig som odlar det.
Jag har inte provat att göra egen fiberhusk, men en tanke är att det skulle kunna gå att göra genom att mala grobladsfrö, som jag har förstått är ganska likt psylliumfrö som man gör fiberhusk av.
Hasselnötter går ju att odla själv – jag jobbar på det men har inte kunnat skörda något än.
Ägg brukar jag oftast kunna köpa av en lokal äggproducent, och det är ju så vi behöver göra för att få en hållbar livsmedelsproduktion i längden. Det är inte en rimlig ambitionsnivå att en person eller ett hushåll ska kunna producera all sin egen mat, utan vi behöver hjälpas åt i lokalområdet.
Hör gärna av dig med en kommentar om du provar att laga den här pajen. Vad tyckte du?