Är du multikreativ?

Jag har lagt märke till att kreativa människor ofta använder sin kreativitet på flera olika sätt. Påfallande många av mina författarvänner målar vid sidan av skrivandet. Flera som skriver är också bra på att fotografera. Själv har jag ingen större känsla för form men har nyligen till min egen förvåning börjat skriva  musik (förvisso amatörmässig men ändå).

Det här väcker några frågor hos mig:

 • Hur mycket kreativitet finns det? Är det en outsinlig källa? Eller är det snarare så att vi blir mer kreativa ju mer vi skapar?
 • Har man någon praktisk nytta av att skapa på olika sätt? Blir jag en bättre romanförfattare för att jag skriver låtar också?
 • Har vi blivit författare (eller drömmer om att bli det) för att vi är fulla av kreativitet och bejakar den? Eller är det tvärtom så att multikreativiteten kom till för att vi började skriva och därifrån var steget inte långt till andra kanaler för att uttrycka sin kreativitet?

Är du också multikreativ? Inom vilka discipliner? Vad tycker du att det ger för mervärde att skapa på flera olika sätt? Tycker du också att du blir mer kreativ ju mer du är kreativ, liksom? Kommentera gärna – jag är nyfiken på dina funderingar kring det här.

4 kommentarer

 1. Det är faktiskt ett problem för mig. Jag känner mig splittrad. Jag vill måla – nu är det ikoner – och jag vill skriva. Skriva själv. Nu vill jag också spela teater, för första gången i mitt liv, och jag är rätt bra på det, visar det sig.
  Jag brukar alltid tänka att det skulle vara mycket lättare, enklare att ha ett självklart val. Att jag skulle bli bättre på detta enda. Men jag vet inte. Nu förundras jag över att jag nog aldrig varit så kreativ som nu, när kroppen protesterar och vill ligga på soffan och lösa korsord. (det gör jag aldrig!) Men valen stressar mig.
  Vilket kom först:kreativiteten eller skrivandet? Vilket ena gav det andra?
  Detta kan låta som lyxproblem, och det vill jag inte.
  En mycket god vän till mig i Köpenhamn är kluven mellan musik och skrivande, mellan att komponera musiko sjunga, och att skriva dikter eller drama.
  Men du har alltså börjat skriva musik? Då är det kanske så att man har kreativiteten och den letar sig ut, först genom den största öppningen, sedan genom en som är lite mindre, och en som är ändå mindre, men så spännande!

  1. @Kerstin: Vad intressant att du ser det som ett problem! Kan du periodisera din kreativitet för att fokusera den? Till exempel bestämma att den här våren är det teater som gäller, eller att du skriver på tisdagkvällar och målar på lördagar eller har en skrivarvecka? För mig känns det självklart att skrivandet är huvudfåran, men jag tror att småfårorna kan berika huvudfåran. Och kanske har jag en massa andra kreativitetskanaler som jag inte har upptäckt än? Spännande att tänka på …

 2. ”Jag är multikreativ” – det låter så mycket bättre än ”jag är en person med väldigt många intressen”. Själv tycker jag mycket om att skriva, teckna och fotografera.

  Men jag har faktiskt aldrig funderat på hur mina olika kreativa intressen hänger ihop. Jag lyssnar gärna på musik när jag skriver eller tecknar, och när jag tecknar tänker jag bra på vad jag ska skriva och när jag skriver kan jag komma på någonting som jag skulle vilja teckna…så vid närmare eftertanke hänger det nog ihop på något vis. Intressant frågeställning är det i alla fall.

  1. @Maria: ja, visst är det ett bra ord? Låt oss använda det ofta! Kul att dina olika kreativa intressen hänger ihop. Kanske är det värt att utforska närmare?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This