Om man kan uppnå allt man vill måste man vara försiktig med vad man vill

Johan Wester säger i sitt sommarprogram att om man har bestämt sig för något så blir det så – under förutsättning att man är beredd att göra det som krävs för att nå dit. Det här stämmer bra med hur jag ser på tillvaron. Jag är övertygad om att jag kan göra vad jag vill och bli vad jag vill. Det gäller bara att jag vill det så mycket så att jag är beredd att lägga ner den tid och energi som krävs.

På sistone har jag även kommit fram till det här: Om man kan göra vad man vill så gäller det att vara lite försiktig med vad man vill. Ibland snöar jag in på något som jag vill göra men som inte är rätt att göra. Kanske för att det är för svårt – det kräver för mycket tid och energi. Det kan göra att jag inte mår bra av att sträva mot just det målet; jag blir stressad eller obalanserad för att jag kämpar för något som är för svårt att uppnå. Då gäller det att inse att det är dags att ge upp. Det handlar om att sluta vilja det där som är för svårt  – så att jag i stället får energi till att uppnå det som är möjligt. Det här tycker jag kan vara riktigt svårt att inse. En lösning kunde vara att utvärdera sina mål oftare och stämma av om de är rätt mål fortfarande eller om de har ett för högt pris. Är det någon som känner igen sig i det här? Och som kanske har några tips att dela med sig av?

7 kommentarer

  1. Men hur ska jag veta vad som är omöjligt att uppnå kontra vad som är möjligt :-)? Jag har gått på många nitar i livet pga att jag bara kastat mig ut utan att tänka särskilt länge men jag ångrar ändå inte att jag provade. Jag har inte lyssnat på Johan Wester, men det känns inte som att jag håller med honom.

    1. Bra fråga! Det vet man ju inte förrän man har testat. Jag tror absolut att det är bra att tillåta sig själv att prova en massa saker. Men tricket är kanske att återkommande – och redan ganska tidigt i processen – utvärdera det man håller på med och försöka komma fram till om man ska fortsätta eller inte. Eller?

  2. Men det är svårt att i förväg veta hur det där man önskar är på riktigt. Som t ex att vara författare, hur kul är det egentligen? När jag var på Norstedts höstrelease var jag glad att inte vara nån av författarna på podiet. När jag läser en del recensioner är jag också glad att ha ett annat yrke.
    Goda råd? Ta babysteps hela tiden. Försök att fysiskt vara där du vill hamna. Att jag nu bor där jag vill kan ha att göra med att jag traskat i närheten av de kvarteren många gånger.
    Se till att ha plan B så att du inte vaknar upp ur drömmen som femtioåring med ett kasst jobb.

  3. Jag hade inte sett att du hade utgivna fackböcker när jag skickade min kommentar ;) . Hursomhelst, att utvärdera målen då och då låter alldeles utmärkt.

  4. Det verkade tråkigt helt enkelt. Vara en av många författare, sitta och vänta på sin tur, gå upp och säga några ord om en bok som troligen inte kan sammanfattas med några ord.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This