Recept: raw food-kaka med rödbetor, choklad och ingefära

Så fort jag får obegränsad med tid så ska jag starta en matblogg. Men det ser ut att dröja, och eftersom jag behöver någonstans att skriva ner det här receptet på en raw food-kaka så får ni stå ut med det här i bloggen i dag. Stor off topic-varning på det här inlägget alltså.

För den som är van vid kakor med socker, smör och mjöl och sådant så är det här något helt annat. Den är inte så söt, och jag äter den gärna till frukost. Som kuriosa kan jag nämna att jag kom på det här receptet i en dröm. Tydligen är jag raw food-kock när jag sover. Jag kallar den här raw food-kakan för antioxidantkaka.

20131020_184117

Antioxidantkaka med choklad och ingefära (raw food)

Du behöver en matberedare för att kunna göra den här kakan.

Botten

 • 3 dl sötmandel
 • 1 dl torkade fikon, delade i bitar
 • 1 dl torkade tranbär (utan socker)
 • 2–4 rivna rödbetor (det går också utmärkt att använda rödbetspulp, alltså det som blir över när du pressar rödbetor till juice i råsaftcentrifugen)
 • 0,5 dl agavesirap
 • 4 msk rå kakao
 • 2 msk carob (eller ytterligare 1 msk rå kakao)
 • 1 msk nyponskalmjöl
 • en nypa salt
 • saften från en halv lime

Fyllning

 • 2,5 dl cashewnötter
 • 1 stort moget päron
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 0,5 dl pressad ingefära

Garnering

 • kakao nibs
 • torkade tranbär

Gör så här

 1. Mixa alla ingredienser till bottnen i den ordning som de står i listan ovan.
 2. Häll ut smeten i en springform och tryck ut den till en botten.
 3. Mixa alla ingredienser till fyllningen i den ordning som de står i listan ovan. Pressad ingefära får du lättast genom att riva ingefäran med ett rivjärn och sedan pressa ut saften med handen.
 4. Häll ut smeten ovanpå bottnen och smeta ut den till ett jämnt lager.
 5. Garnera med kakao nibs och/eller torkade tranbär.
 6. Ställ in i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Frågor på det? :-)

2 kommentarer

 1. Underbart att du kom på receptet i sömnen, bra jobbat! Gillar också namnet på kakan! Själv hade jag också ett riktigt snilledrag i matväg en natt då jag drömde om att lägga pannkakan på sylten – och inte som det brukar vara: sylten på pannkakan. Yrvaket skrev jag ner en anteckning i telefonen. Skrattade något enormt nästa morgon åt mitt ”fynd” i drömmarnas värld. Minns att det verkligen hade känts som att jag kommit på något utöver det vanliga. Vilket det iof var, men inte något värst användbart och kanske inte värt att resa sig och anteckna mitt i natten! Nåväl. Dina drömmar verkar ge goda resultat!
  Letar efter inspiration till mitt rödbetspulp – har dock ingen mixer så får se vad jag hittar på.

  1. Ha ha, vilken revolutionerande matdröm! :-) Hoppas att du hittar på något bra med rödbetorna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This