Vilket tryckeri ska jag välja till min bok?

Vilket tryckeri ska jag välja till min bok? Det är en fråga man måste ställa som egenutgivare, och de senaste veckorna har den upptagit ungefär all min tankeverksamhet. Men nu har jag äntligen bestämt mig!

Jag frågade sex tryckerier. Eftersom jag aldrig har gett ut en bok tidigare och heller aldrig har beställt något från ett tryckeri tidigare så hade jag många frågor som jag ville ha svar på. Här berättar jag vilka sex tryckerier jag var i kontakt med och vad som fick mig att välja som jag gjorde:

Lasertryck/Scandinavian Book

Jag vet inte riktigt hur de här två varumärkena hänger ihop, men hänger ihop gör de. Jag skickade min offertförfrågan till Scandinavian Book men fick svar från Lasertryck. De trycker både offset och digitalt. De har en prisräknare på sin webbplats, som säkert fungerar bra. Och nu när jag vet mer skulle jag förmodligen bara kunna fylla i den för att räkna ut det. Men häromveckan kunde jag inte det. Jag behövde bli guidad av någon som kunde förklara saker för mig. Jag fick en första offert men när jag ställde följdfrågor på hur det skulle bli med olika parametrar så fick jag svaret att jag kunde använda deras prisräknare. Det var säkert en konkurrenskraftig offert, men jag brydde mig inte om att gå vidare med Lasertryck – jag fick helt enkelt inte tillräckligt med hjälp av dem.

Elanders Fälth och Hässler

Jag mejlade en offertförfrågan och blev uppringd av en mycket trevlig person som ställde frågor och förklarade och hjälpte mig att komma fram till vad jag behövde. Sedan skickade han en offert utifrån det vi hade pratat om. De trycker offset. De kan även trycka digitalt, men då med så stora begränsningar att det inte uppfyllde mina krav. Han skickade även exempelböcker så att jag kunde se hur trycket blev. Jag fick mycket bra service och hade gärna anlitat dem om jag hade haft en större budget. Men priserna hamnade runt tre gånger högre än den lösning jag till slut valde.

Scandbook

Jag fick ett autosvar att personen var på semester (fast jag mejlade en info-adress och inte en specifik person, så det verkar ju galet om alla förfrågningar ska få vänta på att en person har semester). Två veckor senare hade jag ett meddelande på min telefonsvarare från en annan person på tryckeriet som bad mig ringa upp. Det gjorde jag inte. Jag vill inte samarbeta med någon som tar två veckor på sig att svara på ett mejl.

Olssons grafiska

Jag mejlade en offertförfrågan för två veckor sedan. Har inte hört ett pip sedan dess.

MCM

MCM är ett tryckeri i Estland som drivs av en svensk. De trycker offset. Jag mejlade och fick svar på de flesta av mina frågor. Jag mejlade följdfrågor och fick en offert. Oftast tog det någon dag eller två att få svar på mina mejl, men det känns rimligt. Priserna i offerten var också klart rimliga – i nivå med den lösning jag till slut valde. De kunde inte skicka några exempelböcker men jag har kontaktat en person som har tryckt sina böcker där och hon är nöjd, och jag har tittat på hennes böcker och det ser okej ut.

Booksfactory.se

Magkänslan sa ja till booksfactory.se hela tiden. Jag tror att jag har fått svar på alla mina mejl inom ett par timmar – oavsett vilken tid på dygnet jag har mejlat. Alltid oändligt tålmodiga svar på mina okunniga frågor, alltid pedagogiska förklaringar. De skickade exempelböcker så att jag kunde se hur trycket blev – och det såg bra ut. De har också en räknare på sin webbplats, där man själv kan räkna ut vad det blir för pris. I början hade jag massor av frågor för att kunna använda räknaren men nu har jag förstått allt och kan räkna ut skillnaden för alla olika val jag gör. De trycker digitalt med två olika metoder: laser eller bläckstråle. Lasertrycket blir bra – jag har dubbelkollat med en formgivarkompis för att vara säker. Bläckstråletrycket tyckte jag däremot såg tveksamt ut. Det kändes oskarpt och suddigt.

Men jo, det blir alltså Booksfactory som får trycka Akrobaten. Jag har valt kartonnage som bindning, alltså en inbunden bok utan skyddsomslag. Jag gillar verkligen inte skyddsomslag. Jag valde mellan kartonnage och danskt band (en mjuk pärm med flikar). Men åtminstone hos booksfactory så tycker jag att den inbundna boken är snyggare. Nackdelen är att i och med att jag väjer kartonnage får jag inga flikar där jag kan skriva info om mig själv. Min plan är att trycka in ett litet stycke om mig själv under baksidestexten i stället.

Snart snart snart blir det en bok!

6 kommentarer

 1. Hej Jenny, det låter väldigt intressant med din kontakt med Booksfactory. Jag står själv precis i startgroparna till att ta många beslut kring min trädgårdsbok som jag precis skrivit klart. Jag har fått erbjudande av ett förlag, men tyckte inte avtalet var tillräckligt bra, så jag funderar på egenutgivning då jag också har enskild firma. Är bara totalt förvirrad över hur jag går vidare. En trädgårdsbok bör ju ha riktigt bra kvalité på bilderna, så det är min fråga till dig (fast jag skulle vilja ställa tusen : ). Tycker du att deras bildkvalité är bra på omslag osv, och vilket papper använde du?

  Vänligen, Laila

  1. Hej! Kul att du vill ge ut din bok på egen hand! Jag är supernöjd med Booksfactory. Men jag är tyvärr inte alls rätt person att säga något om papperskvalitet och tryck och bilder och sådant – det är inte mina områden alls :-o Det papper jag använde heter munken print cream 90 g. Lycka till med boken!

   1. Hej Jenny!
    Lasertryck som är näst billigast (och är billigast frånsett Booksfactory) är ca fyra ggr så dyrt som Booksfactorry. Verkar för bra för att vara sant. Min bok har färgomslag mes svartvit inlaga och svartvita foton. Kan jag köpa en bok av dig för att se hur det blev?

    1. Hej! Det går förstås utmärkt att titta i mina böcker för att se hur resultatet blev! Jag tryckte både Akrobaten och Tsunamin hos Booksfactory. Lättast köper du dem hos någon av internetbokhandlarna. Lycka till med ditt tryckeribeslut!

 2. Hej Jenny,
  Den här tråden har funnits ett tag men jag ville ändå säga att du får gärna höra av dig till oss på https:/printr.se om du ska trycka en bok igen. Vi har fullt fokus på rådgivning och hjälper dig med dina frågor och funderingar kring ditt boktryck. Sedan har vi väldigt konkurrenskraftiga priser också:-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This