Bästa sommarpratarna 2014

Som vanligt har jag varit en flitig lyssnare av Sommar i P1 under sommaren. För mig är det så speciellt att lyssna på Sommar. Resten av året tar jag mig aldrig tid att lyssna på radio, men Sommar i P1 har hög prioritet. Det är en av de där sakerna som bidrar till att skapa sommarkänsla för mig.

Jag vet att jag har sagt det förut men jag säger det igen: min allra bästa rekommendation är att lyssna på alla sommarpratare – och om du inte hinner det: lyssna på dem du inte känner till sedan tidigare, kanske till och med dem du inte gillar eller skulle välja att lyssna på annars. För mig är det nästan alltid några helt oväntade och för mig okända sommarpratare som är de bästa.

Sommarpratarna 2014 – mina favoriter

Här kommer mina favoriter bland sommarprogrammen i år. Först tre personer som jag tyckte stack ut ännu lite mer än de andra:

 • Jeppe Wikström. För att han fick mig att uppleva naturen och skärgården som om jag vore där.
 • Martina Montelius. För att hon bjöd på sig själv och var helt sjukt rolig på ett lågmält vis.
 • Oskar Kihlborg. För de starka känslorna. Det är ju känslorna jag vill åt! Både som författare och som Sommarlyssnare.

Och så ytterligare ett gäng superba sommarpratare 2014:

 • Johan Croneman. Nu efteråt minns jag mest den fina norrköpingskan. Och den roliga historien om den bästa sågning han någonsin fått. Men hela programmet var bra.
 • Simon Kyaga. Svarade på frågan om det finns ett samband mellan galenskap och kreativitet. Det är ett ämne jag har varit inne på här i bloggen tidigare. Jag ska försöka få ihop ett separat inlägg om det här sommarprogrammet så småningom, men först behöver jag lyssna på det igen för nu kommer jag inte ihåg några detaljer.
 • Helene Ripa. En definition på en riktigt bra sommarpratare är någon som får mig att ryckas med även om det handlar om sport ;-)
 • Andreas Dregen. Starkt om livet bortom musikermyterna och om det som är viktigt på riktigt.
 • Edda Magnason. Oj, vad hon kan berätta en historia! Och oj, vad förvånad jag blev över att hon pratar skånska. Jag kände bara till henne från filmen Monica Z och hade liksom inte tänkt på att Zetterlundstockholmskan inte var Magnasons egen dialekt.
 • Lars Palmgren. Även han en skicklig historieberättare.
 • Kjell Westö. Författare är ofta bra sommarpratare eftersom de kan berätta en historia. Även Kjell Westö stämmer in på den beskrivningen.
 • Bea Uusma. Jag gillar verkligen när någon har nördat in sig totalt i ett ämne och därmed lyckas göra det intressant även om jag inte alls var intresserad av ämnet tidigare.
 • Jesper Rönndahl. För alla skratt som jag skrattade.
 • Agnes Wold. För att hon sprider viktiga medicinska kunskaper och avfärdar genusmyter.
 • Kakan Hermansson. För att hon orkar ta kampen. Igen och igen. Så viktigt!

Och oj, vad många fler det fanns som också var bra! Vilka är dina favoriter i år?

3 kommentarer

 1. Mina favoriter (nu har jag inte lyssnat på så många, tänkte ta några fler nu efteråt, medan de finns kvar att lyssna på) är så långt :

  Bea Uusma och Agndes Wold.

  Blev fascinerad av bägge, båda så hängivna på sitt egna sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This