Brukar du drabbas av skrivkramp?

Skrivkramp är ett känt begrepp i författarvärlden. Det innebär en mental blockering som innebär att författaren inte kan skriva. Skrivkrampen är oftast övergående och varar under en kortare eller längre period. Åtminstone i min omgivning så används ordet skrivkramp främst på det här bildliga sättet, men den ursprungliga betydelsen är förstås att rent fysiskt få ont i handen av att skriva (med penna).

(På Wikipedia står det just nu bara om den rent fysiska skrivkrampen, och där står att ”Uttrycket används ofta felaktigt om den mentala blockering skribenter kan drabbas av, kallad skrivblockering.” Hej Wikipediaskribent! Du kanske inte visste det men det är inte du utan språkbrukarna som bestämmer över språket. Och eftersom många använder ordet skrivkramp i betydelsen mental skrivblockering så betyder det numera det. Också.)

Jag har aldrig haft skrivkramp, och jag har svårt att tänka mig in i situationen att jag inte skulle kunna skriva alls. När jag skriver skönlitteratur jobbar jag med ett detaljerat synopsis. När jag kommer till själva skrivfasen av skrivprocessen så vet jag ungefär vad som ska hända i boken; jag behöver ”bara” skriva ner det ;-)

Avsnitt 19 av Deckarpodden – en utmärkt podd med Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp – handlar om just skrivkramp. När jag lyssnade på det tyckte jag mig förstå att det är större risk att drabbas av skrivkramp för den som är författare på heltid och försörjer sig på det. Jag som oftast bara jobbar som författare en dag i veckan har ingen press – annat än från mig själv – att skriva. Jag har hittills aldrig haft några deadlines för att skriva skönlitteratur, och det behöver inte märkas särskilt mycket om jag knappt får något skrivet under några veckor. Det är ingen utom jag själv som skulle notera om det tog fjorton månader i stället för tretton för mig att få fram ett första utkast.

Visst har jag haft skrivardagar när jag inte fick något skrivet. Men jag har aldrig sett det som skrivkramp, utan som att jag är trött eller ofokuserad eller har en dålig dag. Jag inbillar mig att för att räknar som skrivkramp behöver det pågå under en längre period. Eller?

Brukar du drabbas av skrivkramp? I vilka situationer? Vad gör du för att kunna skriva igen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *