Du kan träna ditt minne

Förra veckan var jag på en föreläsning med Mattias Ribbing: Tankeväckaren – en annorlunda inspirationsföreläsning. Mattias Ribbing tävlar i minne, och han har det 71 bästa minnet i världen.

Föreläsningen var på Kistamässan, där jag tillbringade en dag på de två mässorna Personal och chef samt Möten och events. Det var späckat med bra föreläsare och föreläsningar som var helt relevanta för mig. Jag fick massor av ny inspiration och lärde mig saker om trender, sociala medier, minnet, kommunikation och lycka. Dessutom var det gratis – kan det bli bättre för en författare och soloföretagare med minimal utbildningsbudget?

Vi som var på Mattias Ribbings föreläsning fick lära oss flera minnestekniker. Gemensamt för dem var tricket att använda synen för att lära sig något. Hjärnan kan nämligen inte lagra sådant som siffror, ord, text, ljud eller bilder. I stället lagrar hjärnan kopplingar mellan olika typer av information. Dessa kopplingar kan hjärnan bara skapa på fem olika sätt, nämligen med våra fem sinnen. Och det snabbaste sättet för hjärnan att göra de här kopplingarna är via synen. Därför ska man göra om allt som man vill minnas till bilder. Mattias Ribbing berättade att alla människor tänker i bilder – även om vi inte tror att vi gör det. Om vi medvetet gör kopplingarna med hjälp av bilder blir minnet mer effektivt.

Lär dig att komma ihåg namn

Så här blir du bättre på att lära dig namn enligt Mattias Ribbing:

  1. Så fort du hör ett namn: gör om namnet till en bild. Vi fick en massa exempel: Maria blir bilden av en krubba, Anna blir en ananasring, Stefan en stekpanna, Katrin ett katrinplommon, Jan en banan och Marie ett Mariekex.
  2. Förstora bilden. Låt Mariekexet bli en meter i diameter.
  3. Gör bilden i 3D. Låt det ta plats i rummet framför dig. Mariekexet tar kanske upp halva ditt arbetsrum nu. Ser du det?

Det kan vara dumt att börja träna på det här på en fest eller i ett viktigt sammanhang, så vi fick tipset att börja träna hemma framför teven, eller när vi läser något. Varje gång det står ett namn i tidningen – gör om det till en bild. När du har gjort det här ett tag så kommer det att ske automatiskt.

Kom ihåg vad du läser

Mattias Ribbing lärde även ut ett sätt att bättre komma ihåg saker som man läser. Även här behöver du göra om innehållet till bilder. Spela upp det du läser som en film i huvudet. Använd många detaljer. Vi fick ett exempel med en rånare som hade grön jacka, blå keps, gula byxor och rosa skor. Jag kommer fortfarande ihåg vilken färg rånaren hade på de olika klädesplaggen.

Placera bilderna i en miljö du känner till

För att lära in en mängd information kan du placera informationen i en miljö du känner till. En stad, ditt hem, vägen till ditt jobb och så vidare. Mattias Ribbing berättade om när han lärde sig alla svenska kungar i historien och alla USA:s presidenter. I det senare fallet placerade han presidenterna på ett torg i Eskilstuna, där han kommer från. Namnet Lincoln gjorde han om till ett lingon, och sedan placerade han det enorma lingonet på markisen till en affär på torget. Och överallt i närheten fanns de andra presidenterna – eller åtminstone bilderna som representerar presidenterna.

Bilderna som du spelar upp i huvudet fungerar som magneter som drar till sig kunskap, och där du kan fästa annan kunskap som hör ihop med dem. När Mattias Ribbing nu hör talas om en historisk händelse som har med USA:s historia att göra så kan han placera in den också i bilden av Eskilstuna och på så sätt få in den i sammanhanget.

Jag blev mycket inspirerad av den här föreläsningen och funderar nu på vad jag ska lära in för att träna på de nya minnesteknikerna.

Vill du också bli inspirerad? Mattias Ribbing har skrivit två böcker i ämnet:

  • Vägen till mästarminne – förändra ditt liv med kraftfull minnesträning
  • Vägen till maxade betyg – mer fritid och kunskap för livet med effektiv minnesträning

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This