Bästa sommarpratarna 2015

Jag har lyssnat på alla sommarprogram 2015. Jag kan faktiskt bara minnas ett enda som jag stängde av innan jag hade lyssnat klart, annars lyssnade jag till slutet på alla. Så mycket klokskaper! Som vanligt var det några som jag aldrig hade hört talas om som visade sig ha otroligt spännande eller tankeväckande saker att säga. Jag är så glad att jag lyssnade på alla. Nu är det alltså dags att göra en lista. Som vanligt måste jag göra en brasklapp om att många många fler än de som hamnar i min favoritlista är väl värda att lyssna på.

De bästa sommarprogrammen 2015 enligt mig

Först var det två som verkligen stack ut:

 • Johan Rockström. Professor i miljövetenskap som pratade om att ta hand om den enda planet vi har att bo på. Jag måste faktiskt lyssna en gång till för att det var så bra.
 • Annika Norlin. Hon är kanske mer känd under sina artistnamn Säkert! och Hello saferide, och en av mina absoluta favoriter sedan tidigare. Hon pratade om hormoner. Sjukt intressant! Dessutom avslöjade hon att hon har mycket mer att säga i ämnet. När kommer hormonpodden med Annika Norlin?

Resten av listan över de bästa sommarpratarna 2015, utan inbördes ordning:

 • David Batra. Komiker som pratade om mobbning ur mobbarens synvinkel.
 • Terese Cristiansson. Utrikeskorrespondent med hemska och viktiga historier i bagaget.
 • Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Komikerpar som fick mig att skratta och skratta och skratta.
 • Kjell Enhager. Ledarskapskonsult med många smarta råd. Inget för dig som är allergisk mot självhjälpsgenren dock.
 • Hédi Fried. Överlevare från Auschwitz. Så viktig historia. Så ofattbar historia. Så ofattbart att rasismen kan växa sig så stor i en värld där det fortfarande finns människor kvar som har upplevt Förintelsen.
 • Sverker Olofsson. Programledare och journalist, som gav en inblick bakom kulisserna på Plus, som pratade om mediernas Stockholmsfixering och som gjorde alltihop med ett rejält mått humor.
 • Karl-Petter Thorwaldsson. LO-ordförande som använde berättelsen om sin egen och sin familj som ett medel för att prata om viktiga samhällsfrågor.
 • Karin Volo. Ledarskapskonsult som berättade om mardrömmen när hon tillbringade flera år i fängelse i USA på grund av sin exman.
 • Zara Larsson. Artist med potential att förändra världen.
 • Alexander Ekman. Dansare och koreograf som pratade om att leka. Ett nog så viktigt ämne.
 • Magnus Nilsson. Kock som pratade om mat. Ett av mina favoritämnen :-)
 • Maria Strømme. Professor i nanoteknologi, som berättade vilka fantastiska saker man kan göra med nanoteknik. Vad sägs till exempel om att få läkemedel att hitta rätt ställe i kroppen, att skapa effektivare solceller eller att hjälpa kroppen att skapa nya celler? Det här programmet måste jag också lyssna på en gång till.

Det här var alltså mina favoriter i Sommar i P1 2015. Vilka var dina?

2 kommentarer

 1. Så härligt med sommar i P1. Finns något för alla. Och trots att vi har helt olika smak kan vi ändå lyssna på samma program. Det är coolt. Mina topp tre är: Hédi Fried, Siavosh Derakhti, Terese Christiansson. Därefter: Kenneth Macartney, Alice Teodorescu, Ben Gorman, Magnus Böcker, Daniel Poohl, Marianne Mörck, Ulla Skoog, Magnus Falkehed.

  1. Ja, visst är det coolt! Och å, flera var ju superbra av dem du nämner – jag blir sommarnostalgisk och längtar redan till nästa sommar (i P1).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This