Jobba hemifrån – hur är det egentligen?

Att jobba hemifrån är mångas dröm och andras mardröm. Jag tror att det har mycket att göra med var man befinner sig på skalan introvert–extrovert. Själv är jag långt åt det introverta hållet och trivs galet bra med att jobba hemma.

Faktum är att jag har haft mitt hemmakontor som bas i fjorton år, och än har jag inte tröttnat. När jag har perioder när jag inte är hemma lika mycket som vanligt, till exempel för att jag tillbringar delar av min arbetstid med att sitta hos en kund och jobba, eller för att jag har en period med mer extroverta jobbaktiviteter, så blir jag tröttare än vanligt och skyr sociala aktiviteter som pesten på fritiden. Jag vill bara vara ifred.

Jobba hemifrån som författare

Att vara författare kan vara ett sätt att få jobba hemma – men de flesta av oss behöver ju ha ett annat jobb också för att få ekonomin att gå ihop. Fast jag sköter både mitt författarjobb och mitt språkkonsultjobb hemifrån. Dessutom tänker man kanske inte på att författarskapet även innehåller en hel del extroverta arbetsuppgifter. Det räcker inte med att skriva böckerna; du behöver vara ute och sälja dem också.

Jobba hemifrån – hur disciplinerad måste man vara?

”Vilken disciplin du har”, säger många som får reda på att jag jobbar hemifrån. Men jag kan meddela att det går precis lika bra att fejsbucka bort sin tid på ett hemmakontor som på en anställning. Kanske bättre faktiskt, eftersom jag inte behöver ha dåligt samvete inför en arbetsgivare för att jag hänger i sociala medier på arbetstid. Jag gör ju vad jag vill med min tid. Men om jag inte gör något som jag tjänar pengar på så behöver jag förr eller senare jobba ikapp med det där som faktiskt ger pengar. Så jag vet inte om man måste vara så otroligt disciplinerad just för att jobba hemifrån. Självklart måste du leverera det du ska i tid, men vilken anställd behöver inte det?

Jobba hemifrån – för- och nackdelar

Så vilka för- och nackdelar finns det med att ha kontoret hemma? Jag får ju erkänna att jag är partisk här; att räkna upp fördelar känns lätt som en plätt:

  • Jag behöver inte använda någon väckarklocka, utan kliver upp när jag vaknar. Det här är för mig det allra bästa med att vara egen. Ett liv utan väckarklocka är frihet för mig. (Och nej, det betyder inte att jag sover bort hela dagen.)
  • Jag har tio meter till jobbet och behöver inte lägga tid på att pendla.
  • Jag kan jobba någon helt annanstans än hemifrån om jag vill, till exempel på en balkong i Valle Gran Rey på La Gomera i januari.
  • Jag styr min tid själv, utom när jag har möten och andra åtaganden förstås. Det betyder till exempel att jag aldrig skulle få för mig att sitta framför datorn klockan åtta på morgonen. Då är jag upptagen med att göra yoga och meditera och sånt. Å andra sidan skulle jag aldrig sluta klockan fem heller om jag inte har någon särskild tid att passa på kvällen. Jag kan ta en promenad på eftermiddagen om det är fint väder. Men ärligt talat är jag inte så bra på att utnyttja det här som jag skulle kunna vara. Av någon anledning känns det bra att vara ledig när andra är lediga, framför allt på helgerna, så det blir aldrig av att jag tar ledigt en veckodag bara för att solen skiner och i stället jobbar på helgen. Men i teorin kan jag ju det :-)
  • Att jag styr min arbetstid själv gör det enklare att kombinera mitt jobb som språkkonsult, som ju är det som betalar min hyra, med jobbet som författare. Om jag skulle ha en anställning skulle jag antingen behöva skriva på kvällar och helger eller ha en arbetsgivare som gick med på att jag jobbade mindre än heltid så att jag fortfarande kunde vara författare på fredagar.
  • Jag behöver inte bli avbruten eller distraherad av andra i ett kontorslandskap.
  • Jag har ingen chef som bestämmer vad jag ska göra och var jag ska göra det – jag bestämmer allt själv. Om jag har en ofokuserad dag så behöver jag inte ha dåligt samvete inför en arbetsgivare för att jag inte gör skäl för lönen.
  • Jag behöver inte välja mellan att förbereda matlåda eller gå ut och äta dyr lunchmat utan kan lätt fixa något snabbt i köket.
  • Jag kan göra enklare hushållsarbete av typen köra en tvättmaskin medan jag jobbar och behöver inte ägna helgen åt det.

Nackdelar då, finns det verkligen några sådana? Jo, okej då:

  • Jag har inga kolleger att ta en fika och vara social med. Det här är inget jag saknar i min vardag, men nyligen när jag satt hos en kund och jobbade ett par dagar i veckan under en längre period – och hade lyckan att få jobba med oerhört trevliga människor – så blev jag påmind om vilken bra grej det är att ha kolleger.
  • Jobbet och fritiden sker oftast på samma plats, vilket kan göra det svårare att vara ledig. Jag har i alla fall kontoret i ett separat rum så att jag inte behöver se min arbetsplats hela tiden när jag är ledig.
  • Om jag har en ofokuserad dag när jag inte får något gjort så får jag inte heller någon lön.

Jobba hemifrån passar inte alla

Sammanfattningsvis finns det många för- och nackdelar med att jobba hemifrån och det passar inte alla. För mig är det utmärkt, men den som är mer extrovert och har ett större socialt behov vill antagligen ha människor omkring sig mer. Det finns förstås många olika medelvägar mellan att å ena sidan vara anställd och sitta i kontorslandskap hela dagarna och å andra sidan sitta hemma varje dag. Du kan vara anställd men ha möjlighet att jobba hemifrån delar av arbetstiden. Du kan köra eget men ha ett kontor att gå till, och själv välja hur ofta du vill gå till kontoret och hur ofta du vill jobba hemifrån. Du kan köra eget och sitta och jobba på ett café. Och så vidare.

Var och hur jobbar du bäst? Skulle du vilja ha det på något annat sätt än idag?

Mitt hemmakontor i bloggande stund: balkongen.
Mitt hemmakontor i dag: balkongen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This