Bokmässa eller inte bokmässa

Jag valde att inte åka till bokmässan i år. Heller. Det är väl tre år sedan jag var där nu, tror jag. Det är alltid ett knepigt beslut. Så här ungefär såg för och mot-listan ut för mig i år:

För att åka till bokmässan

 • Det är vansinnigt roligt.
 • Det är kul att få en paus i vardagen, komma iväg och göra något annat, få nya intryck.
 • Alla är där – årets bästa tillfälle att nätverka i bokbranschen.
 • Det är ett tillfälle att utbilda sig – om man som jag inte har något förlag att stå i montern hos så finns det tillfälle att gå på seminarier och lära sig nya saker, om böcker och om ungefär allt annat.

Mot att åka till bokmässan

 • Det tar otroligt mycket energi, framför allt för att det händer så mycket och jag är så social. Jag brukar vara helt dränerad på energi efteråt, skulle egentligen behöva flera dagars semester efteråt och ofta har jag knappt orkat vara social alls den närmaste månaden efter mässan. Så kan det gå om man är introvert och går för långt utanför introvertbubblan.
 • Det är dyrt. Inte att gå in på mässan, men att bo på hotell de dagar som ett hotellrum i Göteborg är dyrast på hela året. Dessutom blir det merkostnader i form av till exempel restaurangmåltider i flera dagar och seminariekort om man ska gå på seminarier (Det kostar 500 kronor om man är med i Författarförbundet, och det känns prisvärt. Annars kostar det ungefär hur mycket som helst. Fast på söndagen är seminarierna gratis, så om du inte är med i Författarförbundet är det på söndagen du ska vara där.)

Motlistan vinner i år

Motlistan väger över. I och med att jag inte har något förlag att stå i montern hos så har jag inget särskilt ärende till mässan. (Mina två senaste böcker har jag ju gett ut själv och de tidigare är gamla och dessutom uppköpta av andra förlag än de som gav ut dem från början.) Att själv ha en monter känns absolut inte som ett alternativ för mig. Dels för att det är tokdyrt – någonstans i krokarna av 25000 kronor för den minsta montern om jag minns rätt – dels för att jag inte har någon metod som säljer särskilt mycket böcker på en mässa.

Bokmässan är inte den säljkanal som fungerar bäst för mig

De gånger jag har stått i ett förlags monter på bokmässan har jag bara sålt några enstaka böcker. Jag, en okänd författare som inte är någon utpräglad säljare, och mina böcker, som inte sticker ut på något särskilt sätt, säljer helt enkelt inte på bokmässan utan att vara i något större sammanhang. Låter det som att jag är bitter nu förresten? Det är jag inte. Det är bara inte ett försäljningssätt som passar mig och mitt författarskap så därför väljer jag bort det just nu. Vid tillfällen när jag kan stå i ett förlags monter är läget ett annat.

Skulle jag åka till bokmässan skulle det vara för att roa mig. Inget fel i det, men just nu prioriterar jag att lägga energi och pengar på annat. Förresten undrar jag varje år hur alla kan ha råd att bo på Gothia. Ja, om man inte har ett förlag som betalar alltså, men jag tycker mig se att även en helt del egenutgivare bor där. Det är ju svindyrt! Och en del bor där typ onsdag till måndag. Och njuter i deras spa. Nu pratar vi en budget som närmar sig mina sju veckor på La Gomera. Uppenbarligen har vi olika prioriteringar, och det här är mycket långt från den budget jag kan lägga på en bokmässa. Men vilket år som helt nu kommer jag att vara rik. Då ska jag också bo på Gothia i fem nätter och gå på spa. Då kanske jag inte är så sliten efter mässan. Ser fram emot det :-)

Nu när jag ser uppdateringarna från mässan i mina sociala medier-flöden så är jag som vanligt kluven. Den starkaste känslan är faktiskt: “Vad skönt att jag inte är där i vimlet; jag får huvudvärk bara att tänka på det.” Och så den andra känslan: “Det är ju så roligt att vara där. Nästa år ska jag dit!”

20160923_135637.jpg

Saker jag gör i stället för att vara på bokmässan: gå på mysiga höstpromenader.

4 tankar kring ”Bokmässa eller inte bokmässa

 1. Kristina Svensson

  Klokt resonerat. När jag såg din lista före mässan tänkte jag att “ja det är nog rätt beslut för Jenny men för min del ser det inte ut så”. Tre dagars Bokmässa senare så väger nog “inte åka” över även för mig.
  Nu tror jag iofs att det som tippade över för min del var att agera Bed & Breakfast. Så nästa år stannar jag antingen borta från mässan eller bor på hotell så att jag blir serverad.

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Agera Bed & Breakfast låter som att det lätt blir en arbetsuppgift för mycket. Jag har inte tänkt på att det kan finnas nackdelar med att ha lägenhet i Göteborg under bokmässan :-) Hoppas att du hade en bra mässa ändå!

   Svara
 2. Lena Nordenjack

  Så befriande och intressant att läsa om dina funderingar här. Eftersom jag bor i Linköping kan jag åka fram och åter under dagen och på så sätt klara en dag ekonomiskt men … precis som du säger, jag behöver semester efteråt. Så jag stannade också hemma i år.

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Det låter smidigt att bo lite närmare! Och det är ju faktiskt fysiskt möjligt att åka fram och tillbaka från Stockholm också på en dag. Men helst vill jag nog ha lite mer tid än så på mässan om jag väl är där. Ett nöja sig med en hotellnatt i stället för två som jag brukar skulle ju spara in avsevärt mycket pengar. Fast då blir det nog en tidig morgon hemifrån och en sen kväll hem, och kanske skulle jag vara ännu mer sliten efteråt. Alla dessa beslut! :-) Vi får se hur det blir nästa år – kanske ses vi där då :-)

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *