Få det gjort med pomodoro – tricket som gör skillnad

Det var länge sedan jag skrev om pomodoro, och det kanske inte är alla som har koll på vad det innebär, så här kommer en beskrivning.

Pomodorotekniken kan man säga är ett sätt att jobba i intervaller för att hålla intensiteten uppe. Du jobbar i 25 minuter och sedan tar du en paus i 5 minuter. Och så upprepar du det. Ett 25-minuters jobbsjok är en pomodoro. När du har gjort 4 pomodoro med 5 minuters paus mellan varje så tar du en lite längre paus – 15 minuter för att vara exakt. Och sedan börjar du om och gör 4 nya pomodoro med 5 minuters paus mellan. Om du gör det här hela dagen så tar du kanske lunch efter 8 pomodoro. Och så börjar du om och gör likadant på eftermiddagen. Själv orkar jag absolut inte jobba så här fokuserat i åtta timmar på en dag, men kanske fem timmar, alltså 10 pomodoro, kan fungera för mig.

Att tekniken kallas pomodoro – alltså tomat på italienska – kommer sig av att man använder en äggklocka i form av en tomat för att hålla tiden. För du behöver någon typ av klocka som säger till när en pomodoro eller rast är slut. Jag använder en androidapp som heter Goodtime. Men det finns många pomodoroappar – sök på pomodoro där du brukar tanka ner appar så hittar du.

Ett viktigt knep är att när klockan ringer så lyfter du fingrarna från tangentbordet direkt. Du ska inte ”bara skriva klart först”, utan grejen är att sluta direkt. Om du slutar mitt i en mening är det nämligen mycket lättare att komma igång igen efter pausen.

Rör på dig mellan varje pomodoro

Jag hade inte jobbat med pomodoro på länge när jag började igen i våras. Då lärde jag mig tricket som har gjort en gigantisk skillnad för mig: när appen piper för paus så ska jag inte kolla Facebook eller mejlen eller vad jag nu tycker att jag också vill göra. I stället ska jag gå i från datorn och röra på mig i fem minuter. Eller femton minuter om det är den längre pausen. Jag kan göra några yogapositioner, dansa, stå på händer, göra armhävningar eller vad jag nu känner för.

Att röra på sig under pausen är hela skillnaden. Efter att ha rört på mig har jag ny energi och hjärnan fungerar bättre. Och jag kommer ifrån lite av det här med att ”sitta är det nya röka”, som det talas så mycket om numera. Det är bättre både för kroppen och för hjärnan att röra på sig ofta. Om du inte har läst boken Hjärnstark (annonslänk till Adlibris) av Anders Hansen, som handlar just om hur mycket bättre hjärnan fungerar när vi rör på oss, så kan jag verkligen rekommendera den. Dessutom fungerar det här mycket bättre för mig än att kolla sociala medier i pausen, för då har jag en förmåga att fastna där och inte bry mig om att appen piper.

Om du inte har jobbat med pomodorotekniken tidigare, och om du ibland har svårt med disciplinen eller att få saker gjorda – inte för att jag någonsin har det, nähäe då – så tycker jag absolut att du ska ge det en chans. Och samtidigt få chansen att röra på dig under arbetsdagen. (Liten reservation för att jag som har mitt kontor hemma kanske kommer bättre undan med att stå på händer eller dansa runt en gång i halvtimmen än vad andra gör. Eller vad vet jag.)

 

2 kommentarer

  1. Har hört om pomodoro förr men aldrig testat. Nu behöver jag verkligen rycka upp min arbetsdisciplin och ska testa detta direkt – imorgon. Tack för påminnelsen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This