Gör egen kimchi – så här gör jag

Jag har så smått börjat syra saker, och det är så himla roligt och gott. Det började för någon månad sedan med att jag gjorde en omgång surkål – och faktiskt lyckades. Jag har nämligen provat någon gång tidigare, men det gick snett. Den här gången blev det gott. Så jag gick genast vidare till tyngre grejer: kimchi.

Så här har jag gjort:

Gör egen kimchi – ingredienser

 • 1 kg salladskål
 • 1 dl havssalt, grovt
 • 2 msk ingefära, riven
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 färsk röd chili
 • 0,5 msk strösocker
 • 0,5 msk fisksås

Jag tror att det är viktigt att det blir rätt proportioner mellan salladskål och salt, så jag väger salladskålshuvudet och räknar sedan om de övriga ingredienserna så att det blir rätt proportioner. I äkta koreansk kimchi ska det egentligen vara en koreansk chilipasta som heter kodjochang, som jag aldrig har provat. Men eftersom det växter färsk chili på min balkong just nu så har det känts enklast och mest hållbart att använda den. Min chilisort är inte superstark, och min kimchi blir inte heller så väldigt stark, så om man är en sådan som vill ha ordentligt med chilihetta kan det vara en bra idé att använda dubbelt eller tre gånger så mycket chili – eller en starkare sort. Man kan även ha i andra grönsaker, som morötter, purjolök och rättika, men jag har låtit det vara så enkelt att jag bara använder salladskål.

Jag har sett recept på vegansk kimchi, som ser ungefär likadana ut fast minus fisksåsen. Någon som har testat? Fisksåsen är ju jäst, och jag antar att den bidrar till jäsningsprocessen, så det vore intressant att veta om det blir lika bra utan den. Lämna gärna en kommentar om du vet! (Uppdatering: nu har jag gjort vegansk kimchi genom att bara utelämna fisksåsen, och det har jäst lika bra ändå!)

Gör så här

 1. Skär salladskålen i lagom stora bitar. 2 x 2 centimeter till exempel. Eller någon annan storlek som du tycker passar.
 2. Lägg kålbitarna i en skål och blanda med saltet. Massera runt saltet lite grann bland kålen så att det blandas. Låt stå några timmar. Jag har låtit det stå kanske 3–6 timmar. Det borde funka bra att lämna den under natten också.
 3. Lägg kålen i ett durkslag och spola bort saltet. Lägg tillbaka kålen i skålen.
 4. Blanda ihop ingefära, vitlök, chili, socker och fisksås. Häll i blandningen över kålen och massera in den ordentligt så att all kål täcks och så att den släpper ordentligt med vätska.
 5. Lägg i kålen i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock; en med metallspänne och gummiring som håller tätt är bra. Tryck ner kålen vartefter med knytnäven eller en träslev så att den blir tätt packad. Det är bra om vätskan som bildas täcker kålen när du är klar.
 6. Låt kålen stå mörkt i 1–2 dagar. Öppna burken morgon och kväll och titta att det bubblar och lukta att allt verkar bra.
 7. Låt stå i kylskåp i 5–7 dagar.
 8. Ät och njut.

Jag tycker att det här blev helt sjukt gott, och jag har börjat ha kimchi till typ allt. Ja, utom det som jag har surkål till alltså :-) Syrat är da shit!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This