Hemgjord kokosyoghurt

Den här yoghurten på kokosmjölk gör jag ofta. Den är godast i söta sammanhang, till exempel att äta med blåbär, valnötter och kanske en liten klick honung. Däremot tycker jag inte att den passar lika bra i matiga såser som tsatsiki.

Du behöver kokosmjölk och probiotika, till exempel i form av en kapsel. Jag brukar använda en kapsel till varje förpackning kokosmjölk. En glasburk och en träslev är också bra att ha. Jag läste i något recept någonstans att man inte ska använda metallverktyg tillsammans med probiotika. Vad vet jag.

Kokosmjölken till vänster, den från Garant, är min favorit. Den tjocknar så bra när man ställer in den i kylskåpet.

Om du vill ha en tjock kokosyoghurt kan det med vissa sorters kokosmjölk vara bra att ställa in den i kylen över natten. När du ska göra yoghurten börjar du med att separera det rinniga från det tjocka – och bara använda den tjocka kokosmjölken till yoghurten. Med Garants kokosmjölk behövs inte det; den tjocknar bra ändå när du ställer in den färdiga yoghurten i kylen.

Gör så här:

  1. Häll upp kokosmjölken i glasburken (som ska vara väl rengjord).
  2. Öppna probiotikakapseln och häll innehållet i kokosmjölken.
  3. Rör om med träsleven.
  4. Ställ i rumstemperatur – gärna på ett varmt ställe – tills det luktar och smakar syrligt, som yoghurt. Rör om ett par gånger under tiden. För mig brukar det här ta ungefär två dygn på sommaren och tre på vintern.
  5. Förvara yoghurten i kylskåp. Den håller nog uppåt en vecka åtminstone.

Jag mår bättre om jag inte äter så mycket mjölkprodukter, men jag längtar verkligen efter yoghurt ibland. Då är det här perfekt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This