- 4 dl sötmandel
- 1,5 dl dadlar
- en nypa salt
- 2 tsk kanel
- 2 tsk mald kardemumma
- 2 tsk hackad färsk ingefära
- 1 kryddmått kryddnejlika
- 1–2 msk vatten
Kör mandlarna i matberedaren tills de är ordentligt finfördelade och nästan som ett mjöl. Fortsätt att köra maskinen medan du blandar i resten av ingredienserna. Avsluta med vattnet och prova med lite i taget tills du har en bra konsistens. Du vill ha en fast deg som går att arbeta med.
Tryck ut bottensmeten i en springform eller en brödform med plastfolie i.
Fyllning:
- 5 dl cashewnötter
- 1 paket saffran
- 1 dl kokosolja
- saften från 1,5 citroner
- 1,5 dl agavesirap
- 1 tsk vaniljpulver eller motsvarande vaniljessens (inte vaniljsocker och definitivt inte vanillinsocker)
- en nypa salt
Börja med att köra cashewnötterna i matberedaren tills de är finfördelade som ett mjöl. Fortsätt att köra maskinen medan du blandar i resten av ingredienserna. Häll smeten i formen ovan på bottnen.
Topping:
- svarta vinbär
- vatten
Kör bären i matberedaren för att finfördela dem så mycket som möjligt. Späd med lite vatten så att du får en fast smet. Smeta ut smeten ovanpå kakan. Ställ cheesecaken i kylskåpet ett par timmar eller över natten.
Jag är mycket nöjd med min saffrans- och pepparkakscheesecake. Något jag däremot inte blev nöjd med var bilderna jag tog på den – det är svårt att ta bra bilder när det typ aldrig finns något dagsljus. Kakan blev god och så söt att man nöjer sig med en liten bit. Den serveras med fördel på glöggmyset eller kanske som ett nyttigare alternativ på julens gottebord.