Blåbärskaka med lime och lakritskola

Jag snubblade över det här receptet, från min numera nedlagda rawoodblogg. Det var länge sedan jag gjorde den här kakan nu, men när jag såg receptet så kom jag på att det ju är blåbärssäsong snart. Det fanns inte ett enda blåbär i skogarna i mina trakter förra året, så snacka om uppdämt behov nu! (Ja, jag har fuskat och ätit frysta köpeblåbär under året.) Det ska bli spännande att upptäcka nya blåbärsskogar i sommar, eftersom jag flyttar. Det ska också bli spännande att se om jag har tid att plocka några blåbär i år, eller om jag behöver prioritera att få igång odlandet.

I alla fall. Den här kakan är en kombo av en massa andra rawfoodkakor jag har bakat, men i det här receptet har jag lagt ihop dem i samma kaka, så att det blev en massa smarriga lager. Om du tycker att det verkar meckigt så kan du helt enkelt hoppa över något lager eller två – den blir god ändå. Hoppa inte över bottnen bara :-)

Lager 1: nötbotten

  • 4 dl blandade nötter
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl hackade dadlar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • en nypa flingsalt
  • lite vatten så att det blir lagom konsistens, en halv deciliter kanske

Kör alla ingredienser i matberedaren tills de sitter ihop som en boll eller en fast massa. Tryck ut massan i en springform.

Lager 2: lakritskolasås

  • 3 dl hackade dadlar
  • 2 dl kokosolja med smak
  • 0,5 dl agavesirap
  • 2 tsk vanilj
  • 2,5 vatten
  • en nypa flingsalt
  • 1,5 tsk lakritspulver

Kör alltihop i matberedaren länge. Kanske fem minuter eller så. Såsen ska ändra konsistens och bli blank och tjock. Bre ut såsen på nötbottnen. Ställ in formen i frysen medan du gör nästa lager.

Lager 3: kokos- och limekräm

  • 6 dl kokosflingor
  • 1 dl agavesirap
  • 1 dl kokosolja med smak
  • 4 lime – både skalet och juicen

Börja med att köra kokosen i matberedaren i några minuter tills den släpper ifrån sig sin olja och blir en slät smet. Häll sedan i resten av ingredienserna och kör tills allt är blandat. Häll ut smeten ovanpå de tidigare lagren. Det är bra om det går en stund mellan varje lager i den här kakan (utom bottnen, där du kan hälla på nästa lager direkt) så att det stelnar och inte blir en enda massa av alltihop. Själv hade jag inte det tålamodet men det blev rätt bra ändå.

Lager 4: blåbär

  • 3 dl cashewnötter
  • 5 dl blåbär – tinade om du använder frysta
  • 3 msk kokosolja med smak
  • 2 msk chiafrön
  • 0,5 dl agavesirap

Spara några blåbär att garnera kakan med om du vill. Kör cashewnötterna i matberedaren tills de är finfördelade. Häll sedan i resten av ingredienserna och kör till en smet. Bre ut smeten över kakan.

Lager 5: chokladtopping

  • 1 dl rå kakao
  • 1 dl kokosolja med smak
  • 1 msk agavesirap

Kör alltihop i matberedaren. Häll ut på toppen av kakan. I snygga mönster om du är lite mer avancerad än vad jag är. Garnera gärna med några extra blåbär på toppen.

Nu skulle jag förstås ha haft en bild på den här kakan också. Jag får uppdatera med det nästa gång jag gör den :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This