Hemgjorda halstabletter med lakrits och mint

Hemgjorda halstabletter, det kanske kan vara något så här i virustider? Jag såg ett inlägg på Instagram någon gång i höstas, och blev sugen på att testa. Och sedan dess har det stått på attgöralistan ;-) Det är en massa socker i, så det handlar inte om några nyttigheter.

Så här gjorde jag:

Ingredienser:

  • 8 tsk lakritsrotspulver
  • 3 tsk lakritspulver
  • 2 tsk malen anis
  • 3 hela stjärnanis
  • 5 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 10 droppar eucaluptysolja
  • 15 droppar pepparmyntaolja

Gör så här:

  1. Koka upp kryddor och vatten. Lägg på ett lock och låt stå tills det har svalnat helt.
  2. Koka ihop med sockret tills det är en rejält tjock smet.
  3. Blanda oljorna.
  4. Häll upp i knäckformar och ställ i kylen.

Knäckformar var det bästa sättet jag kunde komma på för att hantera smeten på ett bra sätt. Jag tyckte att de här halstabletterna blev supergoda. De blev dock ganska mjuka, och inte hårda karameller, som jag kanske helst hade velat. Kanske du har en idé om hur man kan göra dem hårda?

Anledningen till att jag använde både lakritsrotspulver och lakritspulver var helt enkelt att jag hade det hemma. Lakritsrotspulver använder vi aldrig normalt – det var nog ett felköp. Bra att det kom till användning!

(Lakritsrotspulver är alltså mald rå lakritsrot, medan lakritspulver är nerkokat till ett svart pulver med mycket mer smak. Det är det sistnämnda som används i godis. Varning dock för att vissa producenter kallar sitt pulver för lakritspulver även om det är rå, mald, lakritsrot – mycket irriterande, eftersom det inte alls fyller samma funktion, och framför allt inte är lika gott.)

Vi åt framför allt halstabletterna som godis, men jag tyckte att de mintiga oljorna gav fin lindring i halsen om jag kände mig lite hostig eller så. Så jo då, min bedömning är att de funkar. Men man måste förstås gilla lakrits för att uppskatta dem.

I en självhushållningsframtid tänker jag mig att jag kan använda diverse örter från trädgården för att göra halstabletter – eller bara goda karameller. Mynta förstås, men även kanske salvia och diverse lakritssmakande örter. Jag ser fram emot att experimentera mer framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *