
Målet med min självhushållning är att mitt hushåll på två vuxna ska vara i princip självförsörjande på grönsaker hela året. På lång sikt vill jag även vara självförsörjande på frukt och bär – och i drömscenariot även nötter och fröer. Så hur går det?
Självförsörjande på grönsaker halva året den första säsongen
Det här är min andra säsong med att odla för självförsörjning. Första året var vi i princip självförsörjande på grönsaker från någon gång i juli och fram till jul. Lök och potatis började vi dock köpa redan under hösten. Nästan självförsörjande halva året alltså, det vill säga mitt självförsörjningsmål var uppnått till häften.
Planen och förhoppningen var att vi skulle klara oss lite längre på det jag har odlat den här säsongen, och jag hade gott hopp om det ett tag. Framför allt hade jag tänkt äta massor av kål nu.
Vi åt den sista potatisen under julhelgerna. Morötter har vi köpt hela säsongen, för jag hade ett riktigt uselt morotsår. Löken räckte inte heller så länge, men där var min plan att använda purjolök i stället. Den planen höll bara ett tag; mer om det senare.
Vintern kom tidigt
Jag bor i Mälardalen, zon 2–3 på odlingskartan; jag räknar med 3. Jag tänker att det främst är i januari och februari som det är kallt och snö här. Men den här vintern var annorlunda. Vi hade kallt och många minusgrader – minus 17 som kallast, tror jag – under långa perioder redan i november.
Det här ledde till att flera kålsorter som jag trodde skulle kunna stå kvar i landet minst till januari gick åt. Jag trodde faktiskt att de klarade rejält med kyla, men nu har jag lärt mig att när det är kallare än minus 10 ruttnar flera av kålsorterna, och särskilt om det fortsätter att vara kallt länge.
En del av brysselkålen ruttnade och frös sönder. Så även den spetskål, vitkål och palmkål jag hade kvar. Savoykålen har jag bara skördat ett huvud av än; det var ruttet i mitten men det gick att äta den yttre halvan av kålhuvudet. Så förhoppningsvis har jag mer savoykål där åtminstone halva går att äta.
Rotsakerna frös fast
Förra vintern lät jag morot och palsternacka stå kvar i landet hela vintern. Jag täckte med gräs eller löv och sedan kom det ett skyddande snötäcke, och jag kunde gå ut och gräva upp rotsakerna även under vintern. Så fungerade det inte alls den här vintern. Jag tror att det mest beror på att det var kallt länge utan att det kom någon snö. Kanske hade jag dessutom inte lyckats skrapa ihop tillräckligt med material att täcka bäddarna med. Rotsakerna frös i alla fall fast i landet, och det var först i en töperiod jag lyckades gräva upp några.
Det ska tilläggas att jag ändå inte hade lyckats odla tillräckligt med rotsaker för att klara vintern, men det här förvärrade situationen ett snäpp till.
Rådjuren åt upp purjolöken
Vi har ofta rådjur i trädgården, som glatt smaskar i sig det mesta. Planen sedan något år tillbaka är att stängsla in tomten, och under senhösten började maken sätta upp det alloxnät som ska agera staket. Men allt är inte instängslat än, så än så länge är det bara för rådjuren att kliva in. Maken har lovat att göra klart staketet lagom tills den kommande odlingssäsongen börjar. Det ser jag fram emot!
Eftersom det inte fanns något staket på plats den gångna säsongen har jag skyddat varje bädd eller planta för sig, med vad jag hade: kompostnät, hönsnät, kålnät. Grönkålen lyckades jag inte skydda tillräckligt, så den blev uppäten i början av vintern. Den kommande säsongen planerar jag att odla massor av grönkål, som kommer att stå grön och fin bakom staketet hela vintern. Bra plan va! 😁
Purjolöken hade jag däremot inte skyddat alls. Den fick stå kvar förra vintern, så jag drog slutsatsen att rådjuren inte gillar purjolök. Jag hade fel. Omnom, sa rådjuren för några veckor sedan – och så fanns det nästan ingen purjolök kvar. Det var deppigt, för jag hade räknat med att purjon skulle räcka hela vintern. Den skulle fungera både som en separat grönsak (ugnsbakad purjolök är så gott!) och som ersättning för annan lök, eftersom jag inte heller den här säsongen hade lyckats få ihop tillräckligt med lök för ett helt år.
Vilka grönsaker finns kvar nu efter årsskiftet?
Förra veckan började jag köpa grönsaker i matbutik igen. Vi var alltså självförsörjande på grönt tills några dagar in på det nya året, det vill säga ungefär lika länge som förra året.
Det som fortfarande finns kvar att äta av skörden nu i januari är:
- pumpa – den kommer att räcka länge till
- vintertomater
- örtsalt och torkad libbsticka (används i stället för buljong)
- massor av torkade örter till örtte
- torkade gröna blad till smoothies eller grytor
- vitlök
- fermenterade grönsaker (mums!)
- äppelringar (mest för att jag har lyckats gömma dem för mig själv och därför inte har kommit ihåg att äta av dem 😉)
- den där savoykålen som står kvar ute och som jag hoppas ska vara ätbar.
I frysen finns blåbär, lingon, svarta vinbär, squash, örter, lite gröna blad och säkert något mer som jag inte tänker på just nu. Det där med frys är dock inte så självhushålligt egentligen, eftersom den drar massor av energi.
I övrigt blir det köpegrönsaker nu i ett halvår. När jag köper grönsaker blir det samma saker vi skulle ha ätit om jag hade lyckats odla det själv, alltså mest kål, potatis, rotfrukter och lök. Det är det som jag tycker känns rimligt att köpa vid den här tiden på året.
Jag är självförsörjande på grönsaker halva året!
Det här inlägget blev visst lite deppigt, och jag hade ju velat nå snäppet längre i självförsörjningen det andra året jämfört med det första. Men naturen ville annorlunda. Och faktum är att jag är verkligt stolt över det jag har åstadkommit hittills.
Nu behöver jag bara utöka självförsörjningen med den andra halvan av året 😀 För att lyckas skulle jag behöva två saker som inte är på plats just nu:
- ett staket som håller rådjuren borta (det är alltså på gång!)
- en jordkällare eller andra bra sätt att lagra rotsaker, potatis och kål så att de håller hela vintern.
Förvaringen har jag ingen lösning på än. Jag provade att gräva en liten stuka i tunnelväxthuset i höstas (en grop i marken för att förvara maten; ett slags mini-jordkällare), men det är så blött här här att den blev vattenfylld direkt när det regnade.
Men alltså: Jag odlar så mycket grönsaker att vi är självförsörjande halva året. Bra jobbat, Jenny!
Kramar, frid och regnbågar! 🌈
1 kommentar