Sammanfattning av 2021

Här kommer ett försök att sammanfatta 2021. Jag börjar med några företagsrelaterade saker.

Bild på Jenny som vinkar vid skrivbordet på sitt kontor

Jag gjorde tre stora insikter

Under 2021 gjorde jag tre stora insikter om mitt företagande:

  1. Jag är onlineföretagare. Min huvudsakliga affärsmodell är produkter online: onlinekurser och kanske ett medlemskap. Jag vill kombinera det med andra typer av passiva inkomster (onlinekurser kan vara både aktiva och passiva; för närvarande har jag bara passiva) och jag kommer garanterat att ta ett och annat konsultuppdrag även i fortsättningen. Men affärsmodellen att försörja mig huvudsakligen som konsult passar inte mig, och den har inte gjort det på många år.
  2. Jag är vd i mitt företag. Som vd kan jag inte göra allt själv. Jag behöver fokusera på det som driver företaget framåt och anlita personer som gör allt allt annat. Jag behöver anlita personer innan jag egentligen har råd att anlita dem. Jag har hört andra företagare säga det här i åratal, men jag har aldrig tyckt att det gäller mig. Min modell har varit att göra allt själv, för då behöver jag dra in mindre pengar i företaget. Nu tänker jag annorlunda. Med betoning på tänker, än så länge – jag har inte kommit så långt med det här i praktiken. Men jag har i alla fall börjat.
  3. Jag vill satsa på mitt koncept Ett fritt liv, med byggstenarna odling/självhushållning, passiva inkomster, downshift/växla ner och företagande. Det här har jag börjat med genom att blogga om det på den här bloggen, prata om det på Instagram och starta en mejllista.

Jag gjorde en 360-gradersvändning med min bokföring

Januari 2021 började jag sköta mitt företags bokföring på egen hand (nåja, jag fick hjälp att komma igång och sedan med avstämningar under året, men jag gjorde själva bokföringen själv). Tidigare har jag aldrig tänkt tanken att jag skulle kunna bokföra själv, men i takt med att jag mer medvetet växlar ner så tänkte jag att jag ville växla ner ytterligare även i mitt företag.

Det var vansinnigt svårt i början, men efter de första månadernas uppförsbacke blev det oväntat roligt – utom de gånger när jag körde fast. Jag lärde mig massor under året. Nu har jag mycket mer koll på vad siffrorna innebär, och även vilka siffror jag själv vill hålla reda på för att veta hur det går för företaget.

Men. Så kom jag till insikten att jag ska vara vd. Och som vd ska jag definitivt inte sköta företagets bokföring. Så nu har jag anlitat en bokföringsfirma igen, som kommer att ta hand om min bokföring från och med nu. Cirkeln är sluten och jag kommer ut med nya erfarenheter och kunskaper.

Jag fick nya kolleger och kunskaper

Vid årsskiftet 2020/2021 gick jag med i Maria Lofors medlemskap Produktiv Online. Det är ett medlemsprogram för onlineföretagare, och det ger mig oerhört mycket. Det är en gemenskap, där jag kan träffa andra onlineföretagare varje vecka i form av arbetsmöten där vi sitter och jobbar tillsammans på Zoom, var och en med sina egna saker. Det innebär att jag har fått en ny gemenskap i form av kolleger, och det är verkligen guld värt.

Förutom gemenskapen med kollegerna har lärt mig massor av nya saker, både av Maria och av de andra i medlemskapet. Jag är med på ett mastermind-möte varje månad, där jag kan dryfta en fråga som jag klurar på. Och jag har även gått Marias kurs i Clickup på svenska, som har hjälpt mig att lyfta mitt företagande till en ny nivå när det gäller struktur och rutiner.

Vila är en stor utmaning

En av mina största utmaningar under året har varit att vila. Jag har pratat mycket om vila sedan vi flyttade och jag började odla. För det var då det blev svårt. Mycket svårare än tidigare. Innan hade jag ”bara” jobbet vid datorn. Nu har jag både jobbet vid datorn och jobbet med odlingen. Innan tog jag alltid låååånga sommarsemestrar. I självhushållarlivet är sommaren den mest hektiska tiden på året.

Jag är ofta frustrerad över att tiden inte räcker till allt som jag vill – eller upplever att jag behöver – göra. När jag klurar på vad jag vill ändra på i mitt liv på grund av ovannämnda frustration så kommer jag fram till att jag gör rätt saker – jag gör bara för mycket av allt. Det är det som gör att jag har så svårt att vila; hur ska jag kunna ta ledigt när det är så mycket kvar på attgöralistan?

Jag är i alla fall glad att jag tar mitt behov av vila på allvar, att jag övar på att vara ledig ibland. Under sommaren blev det visserligen ingen lång och sammanhängande semester, men jag var mycket bättre än året innan på att ta ledigt någon eller några dagar här och var.

Vid årsskiftet blev det mer sammanhängande semester. Jag vill säga att jag var ledig i tre veckor, men den första veckan fick jag inte till riktigt, och mot slutet växlade jag upp så smått igen. Så kanske en vecka halvledigt, en vecka helledigt och en vecka trekvartsledigt. Gott så! 😊

Jenny ligger på terrassen med händerna bakom huvudet

Jag fick en ny kompis

Nog om mitt företag. Den här roliga grejen hände under året: Jag fick en ny kompis! Och det på ett lite annorlunda sätt, nämligen att vi, utan att egentligen känna varandra, helt sonika bestämde att vi ska vara kompisar. Det var några månader sedan, och även om vi inte har haft så tät kontakt känns det bra. Håll tummarna för att det blir en långvarig vänskap, för det skulle jag vilja.

Jag odlar hälften av vårt behov av grönsaker

Självhushållning då? Här har jag skrivit ett separat blogginlägg om det: Hur går det med min självhushållning?

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag odlar så mycket att vi kan vara i princip självförsörjande på grönsaker halva året. Det är samma resultat som förra året; möjligtvis klarade vi oss några veckor längre den här vintern. Jag stör mig på att jag inte kom längre – jag vill gärna se framsteg i form av att jag kommer lite längre för varje år. Men utan staket som håller rådjuren borta och utan jordkällare att förvara maten i under vintern var det där jag hamnade i år också.

Min förhoppning inför nästa säsong är att det kommer att finnas ett staket på plats, och att grödorna räcker ett par månader efter årsskiftet. Målet är att vara i princip självförsörjande på grönsaker hela året – och på sikt även på frukt och bär.

Hur gick det med mina mål?

Jag skulle kunna skriva mycket mer – vad mycket det händer på ett år! – men det här blir långt ändå, så jag växlar över till att titta på förra årets mål. I blogginlägget där jag sammanfattade 2020 skrev jag ner några mål och intentioner för 2021. Några av dem har jag redan skrivit om här i inlägget. En intention var att vila mer. En annan var att leva ett fritt liv. Så här skrev jag också:

Några saker som jag längtar efter:

  • Jag vill vara vid vatten.
  • Jag vill träffa människor fysiskt oftare än 2020.
  • Jag vill vara i en (stor)stad då och då.

Det här handlade förstås mycket om att jag var trött på pandemin redan då för ett år sedan. Jag var inte så ofta vid vatten under 2021 heller, men de gånger jag var det så njöt jag verkligen. Träffa människor fysiskt? Eh, nja, det blev väl inte så många tillfällen till det heller.

Däremot var jag lite mer i en stad – även om det var Eskilstuna och inte en storstad – för att jag under hösten gjorde alla de ärenden jag hade skjutit på innan jag var vaccinerad. Det var rätt trista ärenden av typen tandläkare och optiker. Men jag passade på att kombinera dem med att göra något bra, som att sitta vid Eskilstunaån (vatten!), äta lunch på stan och en gång lyxade jag till och med till det med att bo på hotell i stan för att slippa kliva upp så tidigt när jag hade en läkartid på morgonen. Så jag tycker nog att jag gjorde så gott jag kunde med mina längtanspunkter. Fast det är helt obegripligt att jag inte har varit i Stockholm på nästan två år nu. Jag hoppas verkligen att jag kommer iväg dit i år.

Mål för 2022

Mitt ord för 2022 är vila. Det har väl varit mitt ord ett par år nu, och än är jag långt från där jag vill vara med det. Men jag övar.

Jag hittar sätt att odla som är mer effektivt och hållbart för mig personligen, så att jag inte sliter ut mig utan orkar fortsätta odla och självhushålla. Det här är exakt samma formulering som jag hade förra året. Jag tog några steg på vägen under året, och jag fortsätter nu. Jag har gjort en prioriteringsordning och bestämt några grödor som jag ska avstå från att odla den här säsongen. Jag klura vidare på hur jag kan effektivisera odlingen. Jag avstår från att testa nya ettåriga grödor som jag tycker låter spännande. I stället håller jag mig till de vanliga sorterna.

Fleråriga växter provar jag däremot alla jag kommer över frö till. Planen är att en del av tomten på sikt ska vara en skogsträdgård, alltså en kombination av många olika fleråriga växter i olika storlekar, från träd till marktäckare. Det kommer på sikt hjälpa mig att få mer mat för mindre slit.

Jag fortsätter att ha en matbudget. Jag har inte hunnit räkna på hur det gick med budgeten för 2021, så jag kan inte säga om det kommer att ske några justeringar för 2022. Men arbetshypotesen är att det blir samma. Det är faktiskt kul att ha en budget och försöka hålla den – även under tider på året när det inte finns så mycket egenodlat att äta.

Jag mediterar ett långpass sex gånger under året. Mina långpass är på tre timmar. Jag gjorde sex sådana under 2021, och det var lagom. Det betyder ett långpass i månaden på vintern; under sommarhalvåret prioriterar jag det inte. Till vardags blir det kortare meditationer.

Jag tar fler steg med att göra Ett fritt liv till en del av min inkomst. Och jag fortsätter att jobba för att skapa passiva inkomster. Jag specar inte det här närmare just nu utan räknar med att återkomma till det i senare inlägg.

Jag läser i snitt en bok i veckan. Ett kul mål som jag har lyckats hålla varje år, och som jag vill fortsätta med. Det ger mig mycket att läsa, både skönlitteratur och fackböcker.

Och så behöver jag klura på det här med tid i mitt företagande – och även i relation till min självhushållning. Jag får inte ihop det just nu. Alls. Jag måste göra något annorlunda. Kanske löser det sig när jag kommer vidare med att anlita andra och inte göra allt själv. Jag kan inte formulera något mätbart mål här, så mitt mål blir att få ordning på min tid.

Jahapp, det här blev långt – som mina årssammanfattningar alltid tenderar att bli. Kul att du läste ända hit. Och 2022 är ju redan igång med god marginal, så nu kör vi!

Kramar, frid och regnbågar 🌈

//Jenny

Färgglad bild på en skål med egenodlade tomater, basilika, bönor och paprika.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This