Testa olika saker

Jag vill verkligen uppmuntra dig att testa olika saker i ditt företag. Hur ska du veta hur du vill jobba och hur du vill bygga upp ditt företag om du inte har testat?

Testa på olika nivåer

Du kan testa olika saker på olika nivåer i företaget. På de övre nivåerna med sådant du kan testa finns vilken affärsmodell företaget ska ha, vilka kunder du ska sälja till, om du ska ha anställda eller inte och i så fall vilka kompetenser och personer. Och så vidare.

På en aningen lägre nivå finns kanske om du ska ha ett kontor eller jobba hemma, vilken typ av produkter du ska sälja (kan vara en liten fråga om företaget säljer många olika produkter, och en helt avgörande fråga om företaget säljer en enda produkt).

På detaljnivå kan du testa saker som vilka dagar och tider du ska jobba, om företaget ska ha digitala eller fysiska möten eller vilka arbetsrutiner du ska ha. Ska du ens ha rutiner? Du som är soloföretagare kan ju bestämma helt själv. Kanske vill du pröva att inte ha några rutiner alls utan bara göra det du känner för i stunden i ditt företag? Testa!

Om du vill testa något på en högre nivå – till exempel ge ditt företag en helt ny inriktning – eller om du vill testa något som det är svårt att ångra, kan det vara bra att inte bara kasta sig ut utan fundera och planera ett tag medan du är kvar i det du brukar göra. Vill du testa något på en lägre nivå, en vana som du kan sluta med igen när som helst, så kör bara kör!!

Testa både privat och i företaget

Under ett år hade jag ett tema som jag kallade ”Testa i en månad”. Då testade jag ett gäng olika vanor, rutiner och aktiviteter – i företaget men ännu mer privat. Det var ett otroligt lärorikt år, och jag tog med mig flera nya vanor därifrån. Jag vill verkligen rekommendera dig att testa nya vanor även privat. När vi företagare skapar ett fritt liv som vi mår bra av vill och orkar vi driva företag länge.


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This