Ta råd från rätt personer

Det här var den första reaktionen från en person i min närhet när jag berättade att jag tänkte starta eget:

”Om du går i konkurs så blir det utmätning och så kommer kronofogden hem till dig och hämtar teven”.

Det är så mycket i det här som är knasigt:

1 Är det här det första man ska säga till en närstående som berättar att hon vill ta det stora steget att starta eget?

2. Man går i konkurs för att man har skulder som man inte kan betala. Mitt företag har hittills aldrig haft några skulder – jag har inte lånat några pengar för att driva mitt företag. (Inte för att det är något fel på att låna pengar, men det har hittills inte varit aktuellt för mig.)

3. Om jag har förstått det rätt är väl teven en av de saker som man får behålla vid en utmätning, om det inte är en superduperlyxteve?

Den här personen har uppenbarligen aldrig haft företag själv och har inte en aning om vad hen pratar om. Som tur var tog jag inte råd av hen utan pratade med andra som hade företag och sedan körde jag igång.

I det här exemplet är det kanske uppenbart att det här inte var rätt person att lyssna på. Men det är inte lika självklart i alla sammanhang. Jag har själv många gånger gått i fällan att jag lyssnar på personer som inte vet någonting om företagande i allmänhet eller min bransch eller mina förutsättningar i synnerhet. Gör inte samma misstag. Ta bara råd från personer som har koll på din typ av företagande, din bransch eller din situation. När andra kommer med råd tackar du trevligt för rådet och går vidare på din väg.

Håller du med?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This