Var beredd att revidera planerna

Jag måste erkänna att det är en av mina svaga sidor, det här med att tänka om, backa ett steg och sluta göra saker jag väl har börjat med. Jag har en förmåga att aldrig riktigt förstå när det är dags att göra slut.

Men självklart har jag ändå tänkt om många gånger under mina 20 år som företagare – jag har bara gjort det för sent ibland, och därmed förlorat värdefull tid och energi. Eller vunnit en långsam och genomarbetad process, vem vet? Och vem vet var jag just nu borde tänka om, fast jag inte har förstått det än.

Jag prioriterade bort bokskrivandet

Ett exempel på något där jag har tänkt om är mitt bokskrivande. Jag har skrivit två romaner och fyra fackböcker, och under många år var det mitt mål att försörja mig (till stor del) som författare. Två saker gjorde att jag kom på andra tankar:

  1. Romanskrivandet gick på tok för långsamt, både för att jag är en person som skriver skönlitteratur långsamt och för att inte kunde prioritera att lägga tillräckligt mycket av min arbetstid på det. Utan en tillräckligt hög produktionstakt kunde jag inte se att mina romaner skulle ge mig en vettig inkomst på många, många år till (och då hade jag redan varit igång i många år). Det enda rätta var att pausa romanskrivandet och satsa på andra delar av min verksamhet.
  2. För mig känns det lättare att tjäna pengar på onlinekurser än böcker. Jag upplever processen att skriva en bok och att ta fram en onlinekurs som ganska likvärdig. Men medan det inte går att ta mer än ett par tre hundra kronor för en bok kan en kurs vara värd många tusenlappar. Därför ser jag det som att jag har bättre chanser att få till en vettig inkomst från kurser än från böcker.

Jag vill fortfarande skriva böcker, men det är så mycket jag vill, och böcker är inte det jag prioriterar just nu. För romaner tänker jag att det får jag väl göra när jag blir pensionär (yeah right, jag lär ju självhushålla och driva företag då också). Fackböcker tänker jag att jag kan skriva en när som helst. Det är bara att just nu känns som det som en bättre affärsmodell att göra onlinekurser och kanske ett medlemsprogram.

Se där ett exempel där jag reviderade mina planer. Undrar vad jag håller fast vid som jag inte reviderar, fast jag kanske borde.

Är du bra på att revidera planerna när det behövs? Berätta gärna hur i en kommentar. Jag behöver bli bättre på det!


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This