Använd 80/20-regeln i ditt företag

Man brukar säga att 20 procent av det arbete som man gör ger 80 procent av de resultat man får. Det gäller alltså att definiera vilka 20 procent av ens arbetsuppgifter det är som ger de där 80 procenten av resultaten. Och så kan man strunta i de där andra 80 procenten sedan. Lätt som en plätt!

Få en överblick med 80/20-regeln

Nä, kanske inte helt lätt ändå. Men jag tycker att 80/20-regeln är ett bra verktyg för att prioritera och se över sina (eller företagets) arbetsuppgifter. Jag har många gånger satt mig ner och skrivit en lista med alla mina arbetsuppgifter, gjort en prioriteringsordning och dragit ett streck vid de översta 20 procenten. Enligt 80/20-regeln ska man då inte göra det som står under strecket.

I mitt fall har det oftast resulterat i att jag har fått en överblick och faktiskt kunnat gallra bort några av sakerna på listan. Men de flesta av arbetsuppgifterna under strecket är sådant som ändå måste göras, trots att de inte ger 80 procent av resultaten. Det kan handla om olika typer av administration som måste göras i ett företag.

Använd 80/20-regeln för att delegera

Du som har följt mig på sistone vet att jag har pratat mycket om att det är dags för mig att börja anlita andra till det som jag inte hinner med själv. Min känsla just nu är att det är lösningen för mig. Att få en överblick med jämna mellanrum är bra. Förhoppningsvis leder den till att jag kan prioritera bort något. Och därefter kan jag använda den prioriterade listan till att leja ut de arbetsuppgifter som jag inte själv hinner med. Vilket år som helt nu kommer det här att hända fullt ut i mitt företag 😀

Använder du 80/20-regeln?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This