Avsätt tid för att utveckla företaget och dig själv

Det är utvecklande att driva företag. Till viss del sker utvecklingen som av sig själv: Du hamnar i en situation som du behöver lösa. Du ser till att lära dig det du behöver kunna för att lösa situationen. Och vips så har du utvecklats.

Jag tycker också att det är bra att faktiskt avsätta tid för utbildning och personlig utveckling (och på sikt pengar – även om det kanske inte är något du prioriterar om du är nystartad). Ge dig själv tid och utrymme att lära av dina misstag och bestämma hur du vill göra i stället.

Skapa rutiner för att reflektera

Förutom att utveckla dig själv behöver du även utveckla företaget. Det är inget självändamål att genomföra förändringar hela tiden. Men med ojämna mellanrum kommer företaget antagligen att behöva förändras på ett eller annat sätt, för att några yttre eller inre förutsättningar ändras. För att få syn på när det är dags att ändra något behöver du stanna upp och reflektera. Se därför till att skapa rutiner för det.

Här är några förslag på rutiner för reflektion:

  • Skriv en loggbok – ett dokument där du skriver upp det viktigaste som händer i företaget. Det behöver inte vara stora saker, utan det kan handla om hur du jobbade tillsammans med en viss kund eller hur du löste ett visst problem. Om det inte kommer naturligt för dig att anteckna sådant så är ett tips att avsätta tid i kalendern – till exempel en halvtimme varje fredag – för att skriva i loggboken. Glöm inte att även avsätta tid för att läsa igenom anteckningarna ibland.
  • Åk på konferens en gång om året. Ensam, tillsammans med en eller flera andra företagare eller tillsammans med ditt team om du har ett. Eller alla tre varianterna, eftersom de kommer att ge olika resultat. Konferensen kan vara på lyxigt spa eller i lånad sommarstuga.
  • Sätt upp mål för dig och företaget en gång om året. Avsätt tid varje år för att gå igenom och utvärdera förra årets mål och för att sätta upp nya mål för det kommande året.
  • Skriv ner en sammanfattning av det gångna året vid ett tillfälle varje år.

Var beredd att reflektera spontant

Förutom uppstyrda tillfällen för reflektion behöver du också vara beredd att omvärdera om saker inte känns rätt eller om du är frustrerad över din jobbsituation. Du har alltid rätt att ändra dig. Byt riktning i företaget. Gör tvärtom. Ta anställning. Jag menar inte att du ska vända kappan efter vinden och göra precis vad som faller dig in bara för att du är på ett visst humör. Reflektera ordentligt och låt förändringen ta tid, men var inte rädd för att göra en förändring om och när du bedömer att det behövs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This