Använd pomodoro-tekniken för att fokusera

”Jobbar du hemma? Vilken disciplin du måste ha.” Det har jag ofta fått höra, särskilt före pandemin innan fler blev vana vid att jobba hemma. Det är en beskrivning jag aldrig har känt igen mig i; jag har inte bättre disciplin än någon annan. Ibland lyckas jag däremot komma ihåg att det finns en bra teknik som jag kan använda för att jobba mer fokuserat: pomodoro-tekniken.

Intervallträning för datorjobbare

För dig som inte känner till pomodoro är det som intervallträning, fast för oss som sitter vid datorn. Du jobbar i 25 minuter och tar paus i 5 minuter, och så börjar du om igen. Om man ska följa schemat för en heldag så blir det 4 pomodoro och sedan en längre paus på 15 minuter. Och så 4 nya pomodoro igen innan det är dags för lunch. Och så gör du likadant under eftermiddagen. Själv orkar jag inte jobba så fokuserat i en hel dag, men jag har ofta gjort så här under kanske 4 eller 5 timmar på en dag. Det finns förstås appar för det här – sök på pomodoro där du brukar ladda ner appar. Eller använd din vanliga tidtagning.

Rör på dig under pausen

Två saker att tänka på:

  • När klockan ringer så slutar du jobba direkt. Du ska inte tänka klart först. Om du slutar mitt i något är det nämligen mycket lättare att komma igång igen efter pausen.
  • Rör på på dig mellan varje pomodoro. Stretcha – bröstmusklerna brukar behöva en omgång om du sitter mycket framför datorn. Gör en yogaposition – kanske en stående framåtfällning. Stå på händer. Dansa. Gör knäböj. Vad som helst men låt kroppen pausa från stillasittandet vid datorn.

Den sista punkten är viktig. Om du använder pausen till att kolla sociala medier eller något så får varken kroppen eller hjärnan vila, och du får inte pausen du behöver för att kunna fokusera i många timmar. Lycka till!

Använder du pomodoro? Eller är du sugen på att pröva?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This