Företagare: var dig själv

Som ny företagare, och ibland även långt senare, spelade jag rollen som den där konsulten som jag tänkte att kunderna vill ha. Jag ville öka mina chanser att få in ett visst uppdrag, för att få intäkter i företaget, för att få en referens eller för att jag ville att en kund skulle bli återkommande.

Jag blev mig själv med öppna kolleger

En gång hade jag ett långt uppdrag där jag satt på plats hos kunden, och jag gick in i uppdraget i den där lite påklistrade konsultrollen. Men efter ett tag märkte jag att det ändrades. Kollegerna var öppna och välkomnande, och ju mer jag hängde med dem, både i jobbet och på luncher och fikaraster, desto mer blev jag mig själv. Det var fint att få vara mig själv mer, även som konsult, och det bidrog till att det här blev ett av mina roligaste uppdrag någonsin.

I dag är det viktigt för mig att jobba på ett sätt där jag kan vara mig själv. Mer åren blev jag mer luttrad och kände mig lugnare i att det skulle komma nya chanser framöver om jag inte fick ett visst uppdrag. Jag var inte längre intresserad av alla uppdrag som jag fick förfrågningar om, utan hade lärt mig urskilja vilka som passade mig.

Som onlineföretagare bestämmer jag mer själv

Nu bygger jag dessutom upp en verksamhet som onlineföretagare. För mig känns det som en bra förutsättning för att kunna vara mig själv i ännu högre grad. Då bestämmer jag själv vad jag vill erbjuda för onlineprodukter i mitt företag – i stället för att som konsult utgå från vad en viss kund behöver hjälp med vid ett visst tillfälle. (OBS! Inget som helst negativt om att jobba som konsult – det går självklart att vara sig själv även för den som har konsultandet som huvudsyssla.)

För att hålla i längden känns det viktigt för mig att jag inte behöver spela en roll, utan kan vara den jag faktiskt är. Hur tänker du om det? Är det viktigt för dig att vara dig själv i ditt jobb? Kan du vara det idag? Om inte, vad behöver du för att kunna vara dig själv?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This