November var en bra skördemånad för mig. Vi köper fortfarande inga grönsaker utan klarar oss på det jag har odlat. Här i Sörmland har det hittills bara varit snö någon vecka i år, och det är ingen tjäle i marken, så det är enkelt att skörda.
Vad behöver du göra för att skörda grönsaker i november?
Vill du också kunna skörda grönsaker i november nästa år? Här är mina fyra tips för att få det att hända:
- Odla grönsaker som tål kyla.
- Täck grönsakerna på hösten – eller flytta in dem i växthus.
- Så mer bladgrönsaker i juli.
- Plantera bladgrönsakerna i växthus – eller på en skyddad plats.

1. Odla grönsaker som tål kyla
Odla grönsaker som är härdiga – alltså som tål kyla bra. Det här behöver du planera för redan under våren när du sår. Kål och rotfrukter är en bra utgångspunkt. Några grönsaker som jag har skördat under november är morot, palsternacka, rotpersilja, rödbetor, grönkål, purjolök, vitkål, spetskål och savoykål.
Det kan vara bra att välja vintersorterna av morot och purjolök om du vill skörda dem sent på säsongen, eftersom de tål kylan bättre. På fröpåsen står det om det är vinterpurjolök eller sommarpurjolök. Och om det är vintermorot/höstmorot (två olika ord för härdigare sorter som går bättre att lagra) eller sommarmorot.
Även vitkålen har olika härdighet beroende på sort. Jag har inte hittat de vitkålssorter som passar mig bäst, så jag prövar mig fram. Men ett generellt tips är att läsa på om sorten och välja en av de härdigare sorterna om du vill kunna skörda sent.
2. Täck grönsakerna på hösten – eller flytta in dem i växthus
Men om det är snö, eller om marken är frusen, blir det inte svårt att skörda då?
Jag täcker odlingsbäddarna med löv eller gräs innan snön och kylan kommer. På så sätt har jag skördat morötter, palsternacka och purjolök under snön. Löven eller gräset isolerar så att det inte blir tjäle i odlingsbädden, och då går det bra att gräva upp rotfrukterna med spade. Purjolöken klipper jag av med en sekatör i nivå med marken om det är tjäle, och så får jag nöja mig med att använda de gröna delarna. I november 2021, när det var 17 minusgrader hos mig till och från i flera veckor frös rotfrukterna fast ändå och jag fick hacka upp dem med spett. 🙃 Så om det är mycket kallt länge fungerar den här metoden sämre.
Om du har växthus kan ett annat sätt vara att flytta in grönsakerna i växthuset innan kylan kommer. Plantera om dem, helt enkelt. Just nu har jag purjolök och betor i pallkragar i tunnelväxthuset. Vinterpurjolöken skulle jag kunna skörda utomhus under vintern, men det blir enklare att slippa gräva upp dem i snön. Att flytta in grönsakerna kan också vara ett sätt att skydda dem från rådjur och andra som vill vara med och äta.
3. Så en ny omgång bladgrönsaker i juli
Kålen och rotfrukterna som jag vill äta i november och under vintern sår jag på våren innan, tillsammans med allt det andra som ska sås då. Purjolöken sår jag redan i februari. Men bladgrönsakerna som jag sår under våren äter vi upp under sommaren, så då gäller det att komma ihåg att så en ny omgång.
I juli, när allt grönskar som bäst, är det alltså dags att tänka på att vi vill ha något att äta i november också. Därför sår jag en ny omgång bladgrönsaker i juli. Då väljer jag härdiga sorter som pak choi, tatsoi, spenat, salladssenap/bladsarepta (härdig bladgrönsak med olika namn som även finns i olika varianter, mizunakål, komatsuna och persilja. Jag sår dem i tråg i väntan på att det ska bli plats att plantera ut dem i tunnelväxthuset under hösten. Dessutom brukar jag så vintersallad och vinterportlak i någon ledig bädd på friland.
4. Plantera bladgrönsakerna i växthus – eller på en skyddad plats utomhus
På hösten behövs växthuset inte längre för de värmekrävande växterna. Då passar det bra att plantera bladgrönsakerna där. Om du inte har växthus kan du i stället plantera växterna utomhus och skydda dem på andra sätt: i pallkrage med lock eller minidrivhus i plast, i en odlingsbädd med fiberduk över, i lådor isolerade med frigolit och så vidare. Var inte rädd för att experimentera för att hitta det sätt som fungerar för dig och på platsen där du odlar.
Lycka till!